Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Bγήκε από τη «χειμερία νάρκη» το Opportunity

Το Opportunity συνεχίζει την εξερεύνηση του Άρη αφού «ξεκουράστηκε» τον χειμώνα στον κόκκινο πλανήτη
Μετά από περίπου πέντε μήνες στασιμότητας, ο ρομποτικός εξερευνητής Opportunity άρχισε να κινείται εκ νέου στο έδαφος του Άρη. Το Opportunity που παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια του Αρειανού χειμώνα προστατευμένο στην εσοχή ενός βράχου θα συνεχίσει να εξερευνά τον κόκκινο πλανήτη.Χειμερία νάρκη και επιστροφή στη δράση

Το Opportunity δεν ήταν απενεργοποιημένο όλο αυτό το χρονικό διάστημα αλλά συνέχισε να λειτουργεί πραγματοποιώντας διάφορα πειράματα, παρ' ότι ακινητοποιημένο. Οι επιτελείς της αποστολής αποφάσισαν ότι οι συνθήκες στον Άρη είναι πλέον κατάλληλες για να αρχίσει και πάλι το ρομποτικό σκάφος την εξερεύνηση του.

Του έδωσαν εντολή να βγει από την κρυψώνα του και πριν από 48 ώρες το Opportunity έστειλε σήμα ότι έφυγε από τον βράχο και είναι έτοιμο για νέες περιπέτειες. Οι τεχνικοί αυτή τη στιγμή ελέγχουν τις λειτουργίες αλλά και τα αποθέματα ενέργειας του ρομποτικού εξερευνητή και αν όλα είναι καλά θα του αναθέσουν την πρώτη του αποστολή.

Βασικός παράγοντας είναι να υπάρχει αρκετό ηλιακό φως ώστε το Opportunity που κινείται με ηλιακή ενέργεια να κινηθεί νοτιότερα από εκεί που βρίσκεται τώρα σε μια περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί αποθέματα στερεοποιημένης λάσπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα αποθέματα δημιουργήθηκαν στην πρώιμη ιστορία του Άρη όταν στον πλανήτη υπήρχε ζέστη και υγρασία.

Η αποστολή

To Opportunity προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2003 μαζί με το «δίδυμό» του Spirit. Τα δυο οχήματα αναμενόταν ότι θα είχαν πάψει να είναι λειτουργικά πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά διέψευσαν όλες τις προβλέψεις. Το Spirit σίγησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ρόδα του «κόλλησε» στο έδαφος. Το Opportunity συνεχίζει ακάθεκτο.

Η ΝASA έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω εικόνα από την κάμερα του Opportunity τη στιγμή που το ρομπότ έχει μόλις εγκαταλείψει την κρυψώνα του και αρχίζει να κινείται εκ νέου στην επιφάνεια του Άρη.
 Πηγή: ΔΟΛ
http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...