Δορυφόροι αποκαλύπτουν πού σεργιανίζουν τα διαβολόψαρα

Παρά το όνομα και την απειλητική τους εμφάνιση, τα διαβολόψαρα είναι ακίνδυνα 
Διεθνής ερευνητική ομάδα κατάφερε για πρώτη φορά να τοποθετήσει δορυφορικούς ραδιοπομπούς στο «διαβολόψαρο» Manta birostris, το γιγαντιαίο σαλάχι που φτάνει σε μέγεθος τα 8 μέτρα. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν τις διαδρομές που ακολουθούν αυτοί οι άκακοι γίγαντες, μια κρίσιμη πληροφορία για την προστασία του απειλούμενου ψαριού.Το σαλάχι M.birostris, το μεγαλύτερο του κόσμου, ζει στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό και είναι στενός συγγενής του επίσης μεγάλου διαβολόψαρου της Μεσογείου, Μanta mobular.
Παρά το όνομά τους, αλλά και τη συγγένειά τους με τους καρχαρίες, τα σαλάχια του γένους Manta είναι άκακα ψάρια που φιλτράρουν το νερό και συγκρατούν πλαγκτόν και ψάρια αβγών.
Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ρέιτσελ Γκράαμ της Wildlife Conservation Society στην Μπελίζε, κατάφερε να συνδέσει πομπούς σε τέσσερα ενήλικα και ένα νεαρό άτομο, τα οποία αιχμαλωτίστηκαν έξω από τις ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό.
Τα σαλάχια παρακολουθήθηκαν για 27 έως 64 ημέρες το καθένα, μέχρι που οι πομποί ξεκόλλησαν από το σώμα τους ή έπαψαν να λειτουργούν, αναφέρουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.


H ανάλυση των δεδομένων που μετέδωσαν οι δορυφόροι έδειξαν ότι τα Manta birostris περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε απόσταση μέχρι 200 μίλια από τις ακτές, εκεί όπου τείνει να συγκεντρώνεται το πλαγκτόν.
Περιστασιακά όμως διανύουν αποστάσεις έως και 700 μιλίων. Και από τις περιοχές από τις οποίες περνούν σε αυτές τις μετακινήσεις τους, μόνο το 11,5% βρίσκονται εντός θαλάσσιων καταφυγίων. Επιπλέον, οι διαδρομές των σαλαχιών διασταυρώνονται με τις διαδρομές των πλοίων.
Οι πληροφορίες αυτές, επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν κρίσιμη σημασία για την προστασία του αγαθού γίγαντα, ο οποίος κατατάσσεται σήμερα στα «ευάλωτα» είδη του λεγόμενου Κόκκινου Βιβλίου των απειλούμενων ειδών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
 http://www.bbc.co.uk/nature/life/Manta_ray
 http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0036834

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις