Ικανότητα μνήμης για την επιβίωσή τους εμφανίζουν ορισμένα φυτά

Ευφυΐα εντόπισαν σε φυτά ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που αποκαλύπτουν ότι η ιδιότυπη αυτή ικανότητα επιτρέπει στα φυτά να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν σε περιόδους ξηρασίας.

Στο μέλλον, η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εσοδειών, ικανών να αντισταθούν σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Έρευνες σε δύο σοδειές έδειξαν ήδη ότι τα φυτά εμφανίζουν ικανότητα βραχυπρόθεσμης μνήμης, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν της ξηρασίας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρα. Μάικλ Φρομ.
Το πόρισμα της πρωταρχικής έρευνας του δρα. Φρομ, που αφορά μέλος της οικογένειας της μουστάρδας, επιβεβαίωσε αυτό που έχουν παρατηρήσει πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες κηπουροί: η ταλαιπωρία των φυτών τα βοηθά να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν από τους κινδύνους της μεταφύτευσης.
Ο δρα. Φρομ αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποια φυτά πειραματίζεται, εκτός της μουστάρδας (Arabidopsis). Στην έρευνα αυτή, ο δρα. Φρομ και η επιστημονική του ομάδα συνέκριναν τις αντιδράσεις φυτών που υπέφεραν από έλλειψη επαρκούς ύδατος, με εκείνες φυτών που εξασφάλιζαν ικανές ποσότητες νερού. Τα φυτά που στερούνταν ποτίσματος -τα λεγόμενα “εκπαιδευμένα”- επανήλθαν πιο γρήγορα στην κανονική τους κατάσταση, την επόμενη φορά που βρέθηκαν απότιστα. Όσα έλαβαν νερό -τα “μη εκπαιδευμένα”- μαράθηκαν ταχύτερα και τα φύλλα τους έχασαν περισσότερο νερό, από ότι τα εκπαιδευμένα.
«Υπάρχει σαφής διασύνδεση μεταξύ της περιβαλλοντικής πίεσης, της ξηρασίας δηλαδή, και της απάντησης του φυτού. Το φυτό πραγματοποιεί συνειδητή απόφαση διαχείρισης των ικανοτήτων του για να επιβιώσει, ενώ η πείρα αυτή αξιοποιείται και για κάθε επόμενη τέτοια κρίση», λέει ο δρα. Φρομ.
Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε βιομηχανικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι ή τα σιτηρά, αν και η καινοτομία αυτή θα απαιτήσει ακόμη τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες επιστημονικών μελετών.

Πηγή: www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις