Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Εξερεύνηση του Αρη στις…Αλπεις

Φορώντας μια νέα διαστημική στολή ομάδα επιστημόνων εισήλθε σε μια σπηλιά στα βάθη των Άλπεων πραγματοποιώντας μια αποστολή προσομοίωσης στον Άρη. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη στολή ενώ πραγματοποίησαν και διάφορα πειράματα.

Η ερευνητική ομάδα

Επιστήμονες στην Αυστρία έχουν δημιουργήσει το Austrian Space Forum, μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην προετοιμασία μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη.
Διασημότερο προϊόν αυτής της προσπάθειας είναι η στολή Aouda X. Πρόκειται για μια βαριά στολή το πρωτότυπο της οποίας ζυγίζει 45 κιλά και δημιουργήθηκε για τους αστροναύτες που θα πατήσουν στο έδαφος του Αρη. Η στολή έχει ενσωµατωµένους υπολογιστές, αισθητήρες και διάφορα συστήµατα (όπως παραδείγματος χάριν, αερισμού) τα οποία οι ειδικοί του ASF βελτιώνουν και αναβαθμίζουν μετά από κάθε τεστ στα οποία υποβάλλεται.
Μέχρι σήμερα η στολή έχει δοκιμαστεί σε διάφορα ακραία περιβάλλοντα, όπως σε άνυδρες ερήμους. Πριν από λίγα 24ωρα μέλη της ASF έβαλαν τη στολή και εισήλθαν σε ένα περιβάλλον το οποίο πιστεύουν ότι είναι πιθανό να μπορεί να φιλοξενήσει κάποιες μορφές ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Οι ερευνητές μπήκαν σε ένα βαθύ παγωμένο σπήλαιο των Άλπεων που χαρακτηρίζεται από συνθήκες στις οποίες θα μπορούσαν θεωρητικώς να ζουν στον Άρη μικροβιακές μορφές ζωής προστατευμένες από τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία της επιφάνειας. Δοκίμασαν τη στολή και πήραν δείγματα τα οποία μελετούν τώρα στα εργαστήρια.

Η «αρειανή» σπηλιά των Αλπεων

Οι ερευνητές εισήλθαν στο σπήλαιο Dachstein το οποίο βρίσκεται βαθιά μέσα στις Άλπεις κοντά στην πόλη του Σάλτσμπουργκ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα παγωμένων σπηλαίων τα οποία σύμφωνα με τους επιτελείς της ASF αποτελούν μια «επιστημονική παιδική χαρά».
Βασικός στόχος της αποστολής είναι να αναπτύξει μεθόδους εξερεύνησης οι οποίες δεν θα αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι μικροβιακές μορφές ζωής που πιθανώς θα εντοπιστούν στον Άρη είναι πράγματι αρειανές. «Αν ήμασταν στον Αρη αναζητώντας ίχνη ζωής θα έπρεπε να έχουμε διασφαλίσει ότι η έρευνα γίνεται με όλες τις δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να βρούμε μια μορφή ζωής που έχει φτάσει στον Αρη από τη Γη ως λαθρεπιβάτης. Τις τελευταίες μέρες οι γνώσεις μας έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» δηλώνει ο Γκέρνοτ Γκρένερ, επικεφαλής της έρευνας.
Επόμενη αποστολή προσομοίωσης έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Φεβρουάριο του 2013 σε μια περιοχή της βόρειας Σαχάρας.

Πηγή: ΔΟΛ
 http://www.reuters.com/article/2012/05/01/us-science-mars-idUSBRE8400TY20120501

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...