Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Οι νιφάδες χιονιού στον κόκκινο πλανήτη είναι μικροσκοπικές

Μια ακόμη εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες για τον Άρη. Έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι στις πολικές περιοχές του κόκκινου πλανήτη χιονίζει. Έχει επίσης εξακριβωθεί η σύσταση του χιονιού, το οποίο αποτελείται από παγωμένους κρυστάλλους διοξειδίου του άνθρακα. Ερευνητές του ΜΙΤ υποστηρίζουν τώρα ότι «μέτρησαν» το μέγεθος των νιφάδων οι οποίες είναι μικροσκοπικές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, μια νιφάδα αρειανού χιονιού έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

«Αν βρεθεί κάποιος στον Άρη θα βιώσει τη χιονόπτωση ως ομίχλη επειδή δεν πέφτουν νιφάδες αλλά ραφιναρισμένα σωματίδια» αναφέρει η Κέρι Καχόι, καθηγήτρια Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του ΜΙΤ και μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που έχουν στείλει οι δορυφόροι MGS και MRO οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και τον μελετούν. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research».

Οι ρομποτικοί εξερευνητές του Άρη έχουν στείλει εικόνες του χιονιού που πέφτει στις πολικές περιοχές του κόκκινου πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ οι νιφάδες του χιονιού έχουν μέγεθος παρόμοιο με εκείνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Πηγή: ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...