Διάφανες κυψέλες μετατρέπουν το τζάμι σε πηγή ενέργειας

Εάν το υλικό βγει στην παραγωγή, οι εφαρμογές του είναι πρακτικά ανεξάντλητες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανέπτυξαν μια νέα, διάφανη ηλιακή κυψέλη που, όπως λένε, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την κατασκευή παραθύρων που παράγουν ηλεκτρισμό. Τα πολυμερή ηλιακά κύτταρα του καθηγητή Επιστήμης Υλικών και Μηχανολογίας Γιανγκ Γιανγκ παράγουν ενέργεια απορροφώντας κυρίως υπέρυθρο φως.Οι κυψέλες είναι φτιαγμένες από «φωτοενεργό πλαστικό υλικό» που μετατρέπει το υπέρυθρο φως σε ηλεκτρικό ρεύμα, όμως είναι αόρατες σε ποσοστό σχεδόν 70%, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, εάν το υλικό αυτό τοποθετούνταν σε παράθυρο, όπως οραματίζονται οι εμπνευστές του, το τζάμι θα έμοιαζε με τα φυμέ των αυτοκινήτων.

Εάν το υλικό βγει στην παραγωγή, οι εφαρμογές του είναι πρακτικά ανεξάντλητες. «Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο προκειμένου διάφανα πολυμερή ηλιακά κύτταρα (PSC) να χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετα μέρη σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, έξυπνα παράθυρα, φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα σε κτίρια και άλλες εφαρμογές», λέει ο Γιανγκ. «Τα νέα μας PSC κατασκευάστηκαν από πλαστικό και είναι ελαφριά και εύκαμπτα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος».

Τα πρωτότυπα του Γιανγκ και της ομάδα του κατασκευάστηκαν με νανοκαλώδια αργύρου και νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Η διαφάνειά τους φθάνει το 66%, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς να είναι εντελώς διάφανα - σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- μπορεί κανείς να δει μέσα από αυτά. Στο μέλλον, θα μπορούσαν ίσως να τοποθετηθούν με τη μορφή σπρέι πάνω σε επιφάνειες, προσφέροντας φθηνή και πιο ευέλικτη ηλιακή ενέργεια σε σχέση με τα προϊόντα που διατίθενται σήμερα. «Ονειρεύομαι κάποτε τα παράθυρα όλων να μετατραπούν σε ηλιακά πάνελ», ομολογεί ο καθηγητής. «Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνητικά πολύ φθηνό». Ενδεικτικά, πιστεύει ότι η εγκατάσταση σε ένα συμβατικό παράθυρο σπιτιού θα στοίχιζε 10-15 δολάρια.

Προς το παρόν πάντως, η αποδοτικότητα των κυψελών αυτών είναι πολύ μικρότερη από των υπαρχόντων προϊόντων: μετατρέπουν σε ενέργεια το 4% του φωτός που απορροφούν, ενώ στόχος είναι το ποσοστό να ανεβεί στο 11%. Ο Γιανγκ σκοπεύει επίσης κάποτε «η συσκευή να τροποποιηθεί έτσι ώστε να είναι σαν διάφανη ταινία, σαν σελοτέιπ.» Όπως παραδέχεται, για την παραγωγή ενός εμπορικού προϊόντος θα περάσουν πολλά χρόνια, όμως ήδη «αρκετές εταιρίες» έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις