Στη θέση τους όλες οι σημαίες των αμερικανικών αποστολών στη Σελήνη, εκτός από την πρώτη

Σαράντα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη αστροναυτών στο φεγγάρι και την τοποθέτηση μιας αμερικάνικης σημαίας σε σεληνιακό έδαφος, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν: «Άραγε "ανεμίζει" ακόμα η αστερόεσσα;». Οι τελευταίες εικόνες από την ψηφιακή κάμερα LROC της ΝASΑ απέδειξαν ότι οι περισσότερες σημαίες είναι ακόμα εκεί - έστω κι αν δεν ανεμίζουν, ελλείψει… αέρα.

Με βάση την ανάλυση των σκιών στην επιφάνεια της σελήνης, όλες οι σημαίες, που τοποθέτησαν οι Aμερικανοί αστροναύτες του προγράμματος Apollo, έχουν παραμείνει στη θέση τους - εκτός από μία.

Κατά τη διάρκεια καθεμίας εκ των έξι αμερικάνικων προσσεληνώσεων, οι αστροναύτες τοποθετούσαν αμερικανικές σημαίες ως σύμβολα των επιστημονικών και μηχανολογικών επιτευγμάτων του έθνους.

Η πρώτη ήταν η μνημειώδης προσσελήνωση του Apollo 11 στις 20 Ιουλίου του 1969, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νιλ Άρμστρονγκ είπε τη θρυλική φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η τελευταία προσσελήνωση έγινε από το Apollo 17 στις 14 Δεκεμβρίου του 1972.

 Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νέες εικόνες υψηλής ευκρίνειας από την σεληνιακή κάμερα της NASA για να διαπιστώσουν αν οι σκιές από τις σημαίες αλλάζουν θέση καθώς η σελήνη κινείται στην συνηθισμένη τροχιά, με αποτέλεσμα οι σκιές να κυκλώνουν τις σημαίες- γεγονός που αποδεικνύει ότι οι σημαίες στέκονται ακόμα πάνω στα κοντάρια τους.

«Με βάση τις εικόνες από την κάμερα LROC είμαστε πλέον βέβαιοι ότι οι σημαίες είναι ακόμα στη θέση τους και ρίχνουν τη σκιά τους σε όλα τα σημεία, εκτός από τη σημαία του Apollo 11», έγραψε την Παρασκευή ο Μαρκ Ρόμπινσον, ένας ερευνητής από το πρόγραμμα σεληνιακών δορυφόρων.

Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν ανέφερε ότι η σημαία ανατράπηκε από τις εξατμίσεις των ρουκετών ανύψωσης κατά την αποσελήνωση του Apollo 11, και φαίνεται πως έχει δίκιο.

Οι αμερικάνικές αποστολές στη Σελήνη παραμένουν μέχρι και σήμερα οι μοναδικές επανδρωμένες πτήσεις που προσεδαφίστηκαν πάνω σε ουράνιο σώμα.

Ο Ρόμπινσον έγραψε ότι εκείνος και η ομάδα του έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με το ερώτημα για το τι απέγιναν οι σημαίες μετά την εκτόξευση του σεληνιακού δορυφόρου το 2009.

«Προσωπικά, έμεινα έκπληκτός που οι σημαίες άντεξαν τις φοβερές θερμοκρασίες και το υπεριώδες φως του σεληνιακού τοπίου, αλλά όπως φαίνεται άντεξαν».

Σε τι κατάσταση είναι βέβαια οι σημαίες, αυτό αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό ερώτημα. Το πιθανότερο είναι ότι τα χρώματα τους θα έχουν ξεθωριάσει τελείως. Οι συνθήκες στην επιφάνεια της σελήνης είναι δριμύτατες. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 121 μέχρι -173 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις