Βρέθηκε πέμπτος δορυφόρος στον Πλούτωνα

Φωτ. NASA, ESA
Ο Πλούτωνας απασχολεί ξανά τους αστρονόμους οι οποίοι ανακοίνωσαν στις 11 Ιούλη πως βρέθηκε και πέμπτος δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τον παγωμένο πλανήτη - νάνο. Η ομάδα των αστρονόμων, χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για την ανακάλυψη του νέου σώματος, που υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος περίπου 10 με 20 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα ενώ κινείται σε τροχιά 80.000 χιλιομέτρων γύρω από τον Πλούτωνα.

Η ομάδα θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός πως ένας τόσο μικρός πλανήτης περιτριγυρίζεται από τόσους δορυφόρους. Η επικρατούσα θεωρία είναι πως πρόκειται για τα απομεινάρια μιας σύγκρουσης του Πλούτωνα και κάποιου άλλου σώματος της ζώνης Kuiper, της περιοχής που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, η οποία πρέπει να συνέβη ακόμα και πριν από 1 με 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το 1978 είχε ανακαλυφθεί ο Χάροντας, ο μεγαλύτερος από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, με την Νύχτα και την Ύδρα, να ακολουθούν το 2005. Το 2011, προστέθηκε άλλος ένας στην παραπάνω λίστα και μόλις χθες ακόμη ένας, που για την ώρα έχουν τα λιγότερα ευφάνταστα ονόματα S/2011 P 1 και S/2012 (134340).

Ο Πλούτωνας, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως ο 9ος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αποχαρακτηρίστηκε το 2006 και από πλανήτης μετονομάστηκε σε πλανήτη-νάνο, ή αλλιώς «πλουτοειδές», όπως πλέον καλούνται όλα τα ουράνια σώματα που κινούνται γύρω από τον Ήλιο και βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, του 8ου πλέον πλανήτη,. Αυτό έγινε γιατί βρέθηκαν κι άλλα σώματα πέρα από τον Πλούτωνα με παρόμοιο μέγεθος, άρα ή θα έπρεπε να ονομαστούν κι εκείνα πλανήτες ή να αποχαρακτηριστεί ο Πλούτωνας, όπως κι έγινε. Πρόκειται για ένα σώμα που βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση, 50 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι βρίσκεται η Γη, είναι μικρό σε μέγεθος και ετερόφωτο, για αυτό και συνεχίζει ως σήμερα να κρύβει μυστικά. Η ανακάλυψη ενός σώματος διαμέτρου περίπου 15 χιλιομέτρων, 7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, φανερώνει και τις εξαιρετικές επιδόσεις του τηλεσκοπίου Hubble.

Η ανακάλυψη, πέρα από αστρονομική, έχει και πρακτική αξία, καθώς το 2015 θα πετάξει γύρω από τον πλανήτη το διαστημικό σκάφος της NASA New Horizons, και συνεπώς η γνώση για την παρουσία του νέου δορυφόρου θα επιτρέψει στο σκάφος να έχει καλύτερες οδηγίες από τη Γη για την πλοήγησή του.

Πηγή: Ναυτεμπορική NASA
 http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/new-pluto-moon.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις