Βίντεο διαρροή από το CERN δείχνει το σωματίδιο Higgs

 Όλα τα μάτια των φυσικών είναι στραμμένα στην αυριανή ενημέρωση του CERN. Κάποιος όμως μας έδωσε μια γεύση του τι θα ακούσουμε αύριο.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CERN , με αυριανή ημερομηνία, ο εκπρόσωπος του πειράματος CMS επιβεβαιώνει ότι έχουν βρει ένα νέο σωματίδιο, αλλά δεν το αποκαλεί σωματίδιο Higgs.
Αναφέρει ότι έχει παρατηρηθεί ένα νέο σωματίδιο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι υπάρχει εκεί, αλλά δεν πρέπει πρώτα να εξακριβωθούν οι ιδιότητές του και αυτό θα μας πάρει λίγο χρόνο ακόμη. 

Ο εκπρόσωπος του CMS προσθέτει ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε διασπάται σε δυο πρωτόνια – γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για μποζόνιο –, ότι έχει ακέραιη ιδιοστροφορμή (spin) και ότι η μάζα του είναι 130 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πρωτονίου – δηλαδή γύρω στα 121 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev).

Η μάζα του Χιγκς έχει «εντοπισθεί» από τους ερευνητές που αναζητούν το φευγαλέο σωματίδιο γύρω στα 125 γιγαηλεκτρονιοβόλτ, όπως όμως επισημαίνει το περιοδικό «New Scientist» η διατύπωση των φράσεων του κ. Ινκαντέλα είναι αρκετά αόριστη ώστε να μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η αυριανή ανακοίνωση τοποθετεί πιθανώς το Χιγκς πιο κοντά στα 121 γιγαηλεκτρονιοβόλτ.
Θεωρεί ότι η αυριανή ανακάλυψη είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 30 με 40 χρόνων και αν και φαίνεται ότι δεν είναι ενθουσιασμένος με το γεγονός είναι πολύ ενθουσιασμένος αλλά και πολύ κουρασμένος!


Ένα σημερινό βίντεο από τον μεγάλο φυσικό John Ellis για το μποζόνιο Higgs μας ετοιμάζει για τα αυριανά νέα...

Πηγή: New Scientist μετάφραση Τίνα Νάντσου
http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2012/07/leaked-cern-video-shows-glimps.html
 http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373767/Leaked-video-from-Cern-hints-that-the-LHC-may-have-found-a-Higgs-like-particle.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις