Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Waterhouse: Tο υδροηλεκτρικό εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο Waterhouse, στις όχθες του Καναλιού Regents στο Λονδίνο, δεν είναι απλώς ένα "in" σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του φαγητού και ιδιαίτερα όσους αγαπούν ντόπιες και εποχιακές γεύσεις. Τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ προσφέρει στους Λονδρέζους ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που τους επιτρέπει να μάθουν τα πάντα γύρω από τη διαχείριση εστιατορίων.
Το Waterhouse άνοιξε τις πόρτες του το 2008, υπό την αιγίδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shoreditch Trust, και χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο το κανάλι για το σύστημα ψύξης και θέρμανσης καθώς και για τις διαδικασίες που σχετίζονται με την προετοιμασία των πιάτων. Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο που αξιοποιεί αυτή τη δωρεάν πηγή ενέργειας. «Το νερό έρχεται απευθείας από ...
το κανάλι, περνά από κάποιους σωλήνες και - χωρίς να μεσολαβεί οτιδήποτε άλλο- διοχετεύεται σε χώρο μέσα στο εστιατόριο», εξηγεί ο εμπνευστής του υδροηλεκτρικού εστιατορίου Φιλ Μόργκαν. Σε ένα δωμάτιο πίσω από την κουζίνα, ένας μικρός σταθμός παραγωγής ενέργειας μετατρέπει το νερό σε κιλοβάτ, το οποίο σε πρώτη φάση διοχετεύεται στις υποδομές ψύξης και θέρμανσης του Waterhouse.

«Πριν αρχίσουμε φοβόμασταν ότι θα μας αντιμετωπίσουν ως "χίπηδες"», εξομολογείται ο Μόργκαν. «Σκεφτόμασταν ότι θα πουν "αυτοί κάνουν την πλάκα τους, δεν πρόκειται για σοβαρή επιχείρηση. Ανήκουν σε φιλανθρωπική οργάνωση, το φαγητό δεν θα είναι σπουδαίο και το εστιατόριο δεν θα αντέξει για πολύ"». Η μέχρι στιγμής πορεία του εστιατορίου ωστόσο διαψεύδει τους αμφισβητίες. Όσοι θέλουν να το επισκεφθούν, θα πρέπει να μπουν σε λίστα αναμονής.
Ο «εγκέφαλος» του Waterhouse ξεκαθαρίζει ότι αυτό που προέχει είναι οι επισκέπτες στο εστιατόριο να ευχαριστηθούν το φαγητό τους, επιλέγοντας ίσως κι ένα από τα πολλά κρασιά που προσφέρει. «Δεν μας πειράζει εάν οι πελάτες μας έρχονται στο εστιατόριο απλώς για να φάνε κάτι και να φύγουν, χωρίς να γνωρίζουν οτιδήποτε για τις οικολογικές πτυχές του», λέει. «Ας έρθουν να απολαύσουν ένα νόστιμο γεύμα ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα. Εάν θέλουν να μάθουν περισσότερα, θα τους τα πούμε».
Το κτήριο περιλαμβάνει και ηλιακά πάνελ, χάρη στα οποία ζεσταίνεται το νερό στην κουζίνα, ενώ οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές επελέγησαν με βάση την ενεργειακή αποδοτικότητά τους. Οι υπεύθυνοι ζητούν επίσης από τους προμηθευτές τους να τους στέλνουν τα υλικά τυλιγμένα σε όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες. Το νερό που σερβίρεται στους πελάτες φιλτράρεται και εμφιαλώνεται επί τόπου, έτσι ώστε το Waterhouse να μπορεί να διεκδικεί και τον τίτλο του πρώτου εστιατορίου στον κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...