Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο άστρων στο Σύμπαν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του κεντρικού γαλαξία του Φοίνικα, που παράγει εκατοντάδες άστρα κάθε χρόνο

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. Ανακάλυψαν ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 5.7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη το οποίο ονόμασαν «Φοίνικα». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δομές, αν όχι η μεγαλύτερη, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.
Phoenix Cluster

Η ανακάλυψη θα προσφέρει νέα στοιχεία για την δημιουργία των γαλαξιακών σμηνών. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι το σμήνος αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων του Σύμπαντος ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο λαμπρή πηγή ακτίνων Χ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.
                         The South Pole Telescope (SPT) was used to study the Phoenix Cluster.

Στο κέντρο του Φοίνικα υπάρχει ένας γαλαξίας ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές παράγει ετησίως περίπου 740 άστρα. Ο γαλαξίας μας παράγει ετησίως ένα άστρο. Οι ειδικοί έδωσαν στον εν λόγω γαλαξία τον χαρακτηρισμό «σούπερ-μαμά».
Microwave, visible and ultraviolet studies sum to show a bright core of the cluster

 Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ετήσια παραγωγή άστρων του «Φοίνικα» είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Σμήνους του Περσέα, ενός σμήνους στο οποίο βρίσκονται περισσότεροι από δυο χιλιάδες γαλαξίες. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.Πηγή: Βήμα  NASA
http://chandra.harvard.edu/blog/node/391
 http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19266284
 http://www.nature.com/nature/journal/v488/n7411/full/nature11379.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...