Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Θαλάσσιο ποδήλατο διαστημικός εξερευνητής

Το Talise θα πέσει με αλεξίπτωτο στην λίμνη του Τιτάνα και θα την εξερευνήσει
Στο συνέδριο Ευρωπαϊκών Πλανητικών Επιστημών που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες μιας προτεινόμενης αποστολής εξερεύνησης του Τιτάνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που διαθέτει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που υπήρχαν στην πρώιμη Γη.
Η αποστολή ονομάζεται Talise και στόχος είναι να πέσει σε μια από τις λίμνες μεθανίου του Τιτάνα ένα ρομποτικό σκάφος που θα πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιου ποδηλάτου και δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα σχεδιάγραμμα του.

Η λίμνη και οι αποστολές

Ο Τιτάνας είναι το μοναδικό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο έχει εντοπιστεί υγρό στοιχείο ενώ η ατμόσφαιρά του διαθέτει μια σειρά από οργανικές ύλες, συνδυασμός που θεωρητικώς μπορεί να παραγάγει ζωή. Στον Τιτάνα έχουν εντοπιστεί λίμνες μεθανίου και υδρογονανθράκων.

Η NASA αποφάσισε να στείλει μια αποστολή εξερεύνησης στο Τιτάνα και στο πλαίσιο αυτό δέχτηκε διάφορες προτάσεις. Εκείνη που έχει πάρει το προβάδισμα είναι η TiME (Titan Mare Explorer) η οποία προτείνει τη μεταφορά με ένα σκάφος μιας ειδικά σχεδιασμένης «βάρκας» η οποία θα πέσει με αλεξίπτωτο στη δεύτερη σε μέγεθος λίμνη του Τιτάνα. Η λίμνη ονομάζεται «Θάλασσα της Λιγείας» και πήρε το όνομα της από μια από τις Σειρήνες, τις γυναικείες θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο

Ο ισπανός εξερευνητής

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε η ισπανική υποψηφιότητα. Η ισπανική εταιρεία SENER σε συνεργασία με το Κέντρο Αστροβιολογίας της Μαδρίτης προτείνουν το Talise, ένα ρομποτικό όχημα προοριζόμενο για την εξερεύνηση στη Θάλασσα της Λιγείας.

Το Talise θα διαθέτει πεντάλ και οι εμπνευστές του το θεωρούν επαναστατικό αλλά κυρίως ιδανικό για τις συνθήκες στις οποίες θα βρεθεί. Το Talise θα ζυγίζει 100 κιλά και θα φέρει πάνω του κάμερες αλλά και πλήθος οργάνων παρατήρησης και ανάλυσης της λίμνης και των συνθηκών (ατμοσφαιρικών κλπ) του Τιτάνα.

Θα μπορεί επίσης να πλησιάζει τις ακτές και να συλλέγει δείγματα από εκεί για ανάλυση. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του το σκάφος θα μπορεί να εξερευνήσει τον Τιτάνα για διάστημα 6-12 μηνών.
Η Θάλασσα της Λιγείας, η λίμνη όπου θα γίνει η εξερεύνηση στον Τιτάνα

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...