Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μικρότερος πυκνωτής του κόσμου, μεγάλο νέο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών

O νέος πυκνωτής μπροστά στη μύτη ενός μηχανικού μολυβιού. Αριστερά οι μεγαλύτεροι πρόγονοί του.
Είναι μικρό σαν την τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης, κι όμως υπόσχεται να οδηγήσει σε ακόμα λεπτότερα κινητά και να δώσει παράταση ζωής στη μπαταρία: η ιαπωνική εταιρεία Murata παρουσίασε τον μικρότερο πυκνωτή του κόσμου με διαστάσεις 0,25 επί 0,125 χιλιοστά.
Οι πυκνωτές, συσκευές που αποθηκεύουν ενέργεια σε ένα ηλεκτρικό πεδίο, χρησιμοποιούνται κατά δεκάδες, ή ακόμα και κατά εκατοντάδες, σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, από τα smartphone μέχρι τις ψηφιακές κάμερες και τα υβριδικά αυτοκίνητα. Περιέχουν συνήθως δύο αγώγιμες επιφάνειες που χωρίζονται από έναν μονωτή και αποθηκεύουν φορτία όταν βρίσκονται υπό τάση.
To νέο μοντέλο είναι τέσσερις φορές μικρότερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, έναν πυκνωτή που παρουσίασε το 2004 η ίδια εταιρεία.
Η Μurata Manufacturing, με έδρα το Κιότο και ετήσια έσοδα γύρω στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι παγκόσμιος ηγέτης στους κεραμικούς πυκνωτές τόσο όσον αφορά το μερίδιο στη αγορά όσο και το μέγεθος της παραγωγής.

Ελέγχει το 35% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η νοτιοκορεατική Samsung Electro-Mechanics με μερίδιο 20%.
Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, η ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών διανύει τα τελευταία χρόνια τη χειρότερη φάση της: η Sony και η Panasonic ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες ζημίες της ιστορίας τους το τελευταίο οικονομικό έτος, ενώ η Sharp βλέπει τη μετοχή της να κατρακυλά και προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από την ταϊβανέζικη Hon Hai.
Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Toshiba και η Hitachi, αποδεσμεύονται από την αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών και εστιάζονται στα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα πυρηνικά εργοστάσια.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 http://www.washingtonpost.com/business/technology/murata-develops-worlds-tiniest-capacitor-for-big-business-amid-japanese-electronics-struggle/2012/09/05/196df98e-f725-11e1-a93b-7185e3f88849_story.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...