Οδοντόβουρτσα αποδεικνύεται σωτήρια για την επισκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Οι μηχανικοί στο έδαφος επινόησαν δύο νέα εργαλεία: μια συρμάτινη βούρτσα (αριστερά) και μια τροποποιημένη οδοντόβουρτσα
Ο πολυμήχανος ΜακΓκάιβερ φαίνεται ότι θα έκανε καλή δουλειά ως αστροναύτης: Στη διάρκεια πολύωρων εργασιών στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι αστροναύτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια οδοντόβουρτσα και μια αυτοσχέδια βούρτσα για να επισκευάσουν ένα κρίσιμο σύστημα του συγκροτήματος.Η Αμερικανίδα αστροναύτης Σουνίτα Ουίλιαμς και ο Ιάπωνας συνάδελφός της Ακοχίτο Χοσίντε αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν νέο διαστημικό περίπατο την Τετάρτη λόγω ενός μπουλονιού που δεν είχε ξεβιδώσει στη διάρκεια της προηγούμενης απόπειρας.
Το κολλημένο μπουλόνι εμπόδισε την αντικατάσταση του λεγόμενου «κύριου διακόπτη διαύλων» (MBSU). Στο εξωτερικό του σταθμού υπάρχουν τέσσερα MBSU μέσω των οποίων η ηλεκτρική ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες διανέμεται σε όλο το συγκρότημα.
Έπειτα από την αποτυχία του προηγούμενου διαστημικού περίπατου την περασμένη εβδομάδα, οι μηχανικοί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον έξυναν το κεφάλι τους προσπαθώντας να βρουν τρόπο να ξεκολλήσει το πεισματάρικο μπουλόνι.
Επινόησαν τελικά δύο αυτοσχέδια εργαλεία, μια οδοντόβουρτσα με την οποία απλώθηκε λιπαντικό γύρω από το μπουλόνι, καθώς και μια βούρτσα που κατασκευάστηκε από σύρμα, με την οποία απομακρύνθηκε η σκόνη που εμπόδιζε το ξεβίδωμα.
Χάρη στην εφευρετικότητα των μηχανικών στο έδαφος, το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο μπλακάουτ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις