Φαγώσιμο πλαστικό λύνει το πρόβλημα της σακούλας (video)

Λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την απόρριψη πλαστικών σακούλων ισχυρίζονται ότι βρήκαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το «κλειδί» για οριστική εξάλειψη της σακούλας βρίσκεται στο νέο μη τοξικό, φαγώσιμο υλικό που ανέπτυξαν στα εργαστήριά τους.
Το υλικό ονομάζεται «βιοπλαστικό» και παρασκευάζεται με εκχυλίσματα αμύλου από καλαμπόκι και μανιόκα.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Silvia Goyanes, το μυστικό βρίσκεται στα νανοσωματίδια αμύλου μιας συγκεκριμένης ποικιλίας καλαμποκιού, που ονομάζεται «κηρώδες καλαμπόκι».
Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, τα οποία είναι 50.000 φορές μικρότερα από μια τρίχα, καθιστούν το αμυλοειδές πλαστικό ισχυρό και ανθεκτικό, με αποτέλεσμα να τεντώνεται και να μην σπάει εύκολα.
Το βασικό προτέρημα του πρωτοποριακού περιτυλίγματος όμως είναι ότι όταν καταλήξει στα σκουπίδια διασπάται τόσο εύκολα όσο ένα λαχανικό.
Είναι γνωστό ότι τα βιοδιασπώμενα πολυμερή «εξαφανίζονται» από το περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα από το πολυαιθυλένιο ή τις παραδοσιακές συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Το νέο υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες από την Αργεντινή είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ως περιτύλιγμα φαγητού και εκφράζεται η ελπίδα ότι μια βελτιωμένη έκδοσή του σύντομα θα κυκλοφορήσει εμπορικά, για την αντικατάσταση των πλαστικών σακούλων.

 

Πηγή: Econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις