Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Νανολούλουδο ηλιακή κυψέλη

Το νανολούλουδο - αποθήκη ενέργειας Πηγή: Chun Li, Liang Huang, Gayatri Pongur Snigdha and Linyou Cao, North Carolina State University
Το εντυπωσιακό λουλούδι που βλέπετε σε αυτή την εικόνα είναι ένα… νανο-λουλούδι με πέταλα που έχουν πάχος μόλις 20-30 νανόμετρα. Και όσο όμορφο και αν είναι δεν φτιάχτηκε για να χαίρονται τα μάτια μας: στόχος του κατασκευαστή του, Λινγιού Κάο, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας είναι να ανοίξει μέσα από την… πανέμορφη έρευνά του τον δρόμο για την επόμενη γενιά συσκευών αποθήκευσης ενέργειας όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι υπερπυκνωτές. Το νανο-λούλουδο δημιουργήθηκε με βάση σκόνη θειούχου γερμανίου, ενός ημιαγώγιμου υλικού το οποίο μάλιστα απορροφά το φως και μπορεί να το μετατρέπει σε ενέργεια – έτσι είναι δυνατόν να επιτελέσει το έργο μιας ηλιακής κυψέλης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Nano».

Ο δρ Κάο και η ομάδα του συνέθεσαν το μικροσκοπικό λουλούδι ατμοποιώντας αρχικώς τη σκόνη του θειούχου γερμανίου σε έναν φούρνο. Στη συνέχεια έψυξαν τον ατμό με ελεγχόμενο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθούν λεπτά στρώματα που έμοιαζαν με πέταλα και «ξεπετάγονταν» το ένα μέσα από το άλλο.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...