«Βακτηριακά καλώδια» εξηγούν μυστηριώδη ηλεκτρικά ρεύματα στο βυθό
«Τα πειράματά μας έδειξαν ότι οι ηλεκτρικές συνδέσεις στο βυθό πρέπει να είναι στέρεες βακτηριακές δομές» αναφέρει ο Κρίστιαν Πφέφερ του Πανεπιστημίου του Άαρχαους της Δανίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που είχε ανιχνεύσει τα ηλεκτρικά ρεύματα.
Σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, οι Δανοί ερευνητές εξέτασαν δείγματα του θαλάσσιου πυθμένα στο μικροσκόπιο. Εντόπισαν ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίων, τα οποία σχηματίζουν μακρόστενες, πολυκύτταρες αποικίες με μήκος περίπου ένα εκατοστό.
Cross-section of four cable bacteria each with a circle of 15 wires just below the cell surface. (Credit: Karen E. Thomsen) |
«Η τραβηγμένη ιδέα ότι τα βακτήρια συμπεριφέρονται ως καλώδια άρχισε να επιβεβαιώνεται όταν ανακαλύψαμε μέσα στα βακτήρια δομές σαν ίνες, τις οποίες περιέβαλε μια μεμβράνη» σχολιάζουν οι ερευνητές.
Χρησιμοποιώντας μεθόδους νανοτεχνολογίας, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να διαλευκάνει το μηχανισμό του παράξενου φαινομένου: τα ηλεκτρικά ρεύματα που τρέχουν κατά μήκος των βακτηρίων τα βοηθούν να τρέφονται.
Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, κάθε μακρόστενη βακτηριακή αποικία στέκεται κατακόρυφα μέσα στη λάσπη του βυθού, με το ένα άκρο να φτάνει μέχρι την επιφάνεια. Το βυθισμένο άκρο διασπά οργανικές ουσίες της ανοξικής λάσπης, ενώ το πάνω άκρο αντλεί διαλυμένο οξυγόνο από το νερό.
«Αυτά τα μοναδικά βιολογικά καλώδια φαίνονται απλά, στην πραγματικότητα όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκα στο επίπεδο της νανοκλίμακας» σχολιάζουν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν την ανακάλυψη στο περιοδικό Nature.
Επόμενος στόχος τους είναι να μελετήσουν πόσο διαδεδομένος είναι αυτός ο μηχανισμός στη φύση αλλά και το πώς αυτά τα βακτηριακά καλώδια επηρεάζουν το περιβάλλον του βυθού.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature11586.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121024133358.htm
https://geomicrobiology.au.dk/de/currently/news/show/artikel/living-cables-explain-enigmatic-electric-currents/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου