Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι τόσο ξεχωριστό όσο πιστεύαμε

Image credit: NASA
4,567 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκαν από έναν διαστελλόμενο δίσκο αεριών και κοσμικής σκόνης που περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο.
Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες διαδικασίες παρατηρούνται σε νεαρότερα ηλιακά συστήματα του γαλαξία μας, υπήρχε η γενική αντίληψη ότι τα στάδια σχηματισμού του δικού μας συστήματος διήρκεσαν τον διπλάσιο χρόνο από το κανονικό. Μία νέα έρευνα του Κέντρου Σχηματισμού Αστέρων και Πλανητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κοπεγχάγης υποστηρίζει ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι πιο «συνηθισμένο» από ότι νομίζαμε.

Μελετώντας ορισμένους αρχέγονους μετεωρίτες, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε βελτιωμένες μεθόδους ανάλυσης ισοτόπων ουρανίου και μολύβδου και κατάφερε να χρονολογήσει τον σχηματισμό δύο πολύ διαφορετικών υλικών: των εγκλεισμάτων CAI (πλούσια σε ασβέστιο και αλουμίνιο) και των χονδρούλων. Οι χονδρούλοι ή χόνδροι (chondrules) είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των χονδριτών που έχουν πυριγενείς ιδιότητες, αφού σχηματίστηκαν από μία κατάσταση μερικής ή ολικής τήξης

Η σύσταση των μετεωριτών αυτών είναι παρόμοια με αυτή του ηλιακού συστήματος τα πρώτα τρία εκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δύο αυτά υλικά σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο, και όχι με διαφορά δύο εκατομμυρίων ετών όπως πίστευαν μέχρι τώρα - και προσπαθούσαν μάταια να βρουν τον λόγο.

Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί σε σημαντική αλλαγή της χρονολόγησης της ιστορικής ανάπτυξης του ηλιακού μας συστήματος, και ευθυγραμμίζεται με το μοντέλο που ακολουθούν τα άλλα παρατηρηθέντα πλανητικά συστήματα του γαλαξία Milky Way.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Μπιζάρο δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ότι «εν κατακλείδι αποδείξαμε ότι δεν είμαστε και τόσο μοναδικοί όσο θεωρούσαμε. Το ηλιακό μας σύστημα είναι το ίδιο κοινό και παρόμοιο με άλλα συστήματα που έχουμε παρατηρήσει εντός του γαλαξία μας».
Photo of a chondrule by Henning Haack.
Ο δρ. Μπιζάρο πιστεύει ότι μελλοντικές έρευνες θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της ομάδας του και θα αποδείξουν ότι πλανήτες σαν την Γη είναι πολύ πιο διαδεδομένοι στο σύμπαν, σε αντίθεση με τις επικρατούσες θεωρίες.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι με βάση τη λίστα που εξέδωσε το παρατηρητήριο Κέπλερ το Δεκέμβριο του 2011, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2.326 υποψήφιοι εξωπλανήτες, εκ των οποίων οι 207 έχουν παρόμοιο μέγεθος με τη Γη, ενώ μόνο δύο εκ των τελευταίων βρίσκονται επίσης σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα παρόμοιο με τον Ήλιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική
 http://earthsky.org/science-wire/solar-systems-birth-record-revised
 http://news.ku.dk/all_news/2012/2012.11/solar_system_birth_record_revised/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...