Η θέση του ισημερινού πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια


Πηγή: University of Western Ontario

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά υπολόγισαν με ακρίβεια πού βρισκόταν ο ισημερινός πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη τόσο για παλαιοντολόγους, γεωλόγους και αστροφυσικούς, όσο και για δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες ορυκτών πόρων.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους Τζισουό Τζιν και Φιλ Μακώσλαντ, εντόπισε με επιτυχία μία σειρά απολιθωμάτων που εκτείνεται σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων. Τα απολιθώματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο ισημερινός κατά την Ορδοβίκια περίοδο περνούσε από την βόρεια Γροιλανδία, τη Μανιτόμπα του Καναδά, τη Γιούτα και τη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ορδοβίκια περίοδος, η δεύτερη αρχαιότερη της Παλαιοζωικής Εποχής, ξεκίνησε 488,3 εκατομμύρια χρόνια πριν, μετά το τέλος της Καμβρίας περιόδου, και ολοκληρώθηκε πριν από 443,7 εκατομμύρια χρόνια.
«Οι πολικές μαγνητικές περιοχές βρίσκονταν σε πολύ διαφορετική τοποθεσία 450 εκατομμύρια χρόνια πριν. Συνεπώς, και ο ισημερινός διαπερνούσε τελείως διαφορετικές περιοχές», εξηγεί ο δρ. Τζιν. «Η Βόρεια Αμερική έχει μετατοπιστεί περίπου 90 μοίρες από την Ορδοβίκια περίοδο, όταν και ήταν περισσότερο Ανατολή από ότι Βορράς». Η απουσία ισχυρών τυφώνων και διαταραχών στην θάλασσα επέτρεψε στα ιζήματα να παραμείνουν σταθερά για εκατομμύρια χρόνια.

Ο υπολογισμός των αλλαγών του γεωγραφικού πλάτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συνέβη ιστορικά στη Γη από γεωλογική άποψη, αλλά κυρίως για την ανίχνευση κοιτασμάτων άνθρακα και κοραλλιογενών υφάλων. Η ακριβής χαρτογράφηση της αρχαίας Γης είναι το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση της εξελικτικής ιστορίας του πλανήτη και της κατανομής των διαφόρων φυσικών πόρων του.

«Αν προσδιορίσεις τη θέση του αρχαίου ισημερινού, μπορείς να χαρτογραφήσεις όλα τα γεωγραφικά πλάτη, και στη συνέχεια να προσδιορίσεις τον τύπο και την τοποθεσία των όποιων ορυκτών, πετρωμάτων και πετρελαίων υπάρχουν», δήλωσε ο Τζιν. «Για παράδειγμα, η διάσημη λίθος Tyndall που χρησιμοποιείται σε πολλά δημόσια κτίρια στον Καναδά, συναντάται μόνο κατά μήκος του προ 450 εκατομμυρίων ετών αρχαίου ισημερινού».

Μία από τις καθοριστικές παραμέτρους για τον προσδιορισμό της Ορδοβίκιας γεωγραφίας ήταν οι μαγνητικές ιδιότητες που είχαν διατηρηθεί στα πετρώματα της εποχής εκείνης. Αυτές οι παλαιομαγνητικές ιδιότητες υποδεικνύουν την τοποθεσία των πολικών περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η Γη και τότε είχε την ίδια μαγνητική συμπεριφορά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις