Bουνά από σοβιετικά ραδιενεργά απόβλητα μολύνουν το Τατζικιστάν
Από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1949. Η πρώτη ύλη για τη βόμβα προήλθε από το Τατζικιστάν |
Δεκάδες εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από ορυχεία ουρανίου της σοβιετικής εποχής παραμένουν εκτεθειμένα κοντά σε μεγάλες πόλεις του Τατζικιστάν, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ. Πρόκειται μάλιστα για ένα «από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας», το οποίο όμως είναι «απίθανο να επιλυθεί στο προσεχές μέλλον».
Η πρώτη πυρηνική βόμβα της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία δοκιμάστηκε επί Στάλιν στις 29 Αυγούστου 1949, περιείχε ουράνιο από το βόρειο Τατζικιστάν, το οποίο ήταν τότε μέρος της ΕΣΣΔ.
Εξήντα και πλέον χρόνια μετά, σχεδόν 55 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού υλικού παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους χωρίς να έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, προειδοποιεί η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE).
Στη δεύτερη έκθεσή της για την προστασία του περιβάλλοντος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η UNECE διαπιστώνει ότι οι τεράστιες ποσότητες αποβλήτων παραμένουν σήμερα στα επίπεδα όπου βρίσκονταν το 1990.
«Η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα του Τατζικιστάν» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Αρκετά από τα εγκαταλειμμένα ορυχεία βρίσκονται κοντά στο Κουτζάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η οποία φιλοξενούσε κέντρο επεξεργασίας στο οποίο κατέφθανε μετάλλευμα ουρανίου και από την Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με την UNECE, στην εγκατάσταση αυτή είχαν συσσωρευτεί 35.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ συγχαίρει τις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εκτιμά ωστόσο ότι «λόγω της έκτασης του προβλήματος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο προσεχές μέλλον.
Η χρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ουρανίου είναι επικίνδυνη για την υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου