Η Κίνα σχεδιάζει λαχανόκηπους στον Αρη;
Future astronauts may grow some of their meals inside greenhouses, such as this Martian growth chamber, where fruits and vegetables could be grown hydroponically, without soil. |
Οι αστροναύτες της Κίνας θα καλλιεργούν μια μέρα τα λαχανικά τους στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να τρέφονται, αλλά και να αντλούν οξυγόνο. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά από την ολοκλήρωση πειραμάτων στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ντόπιοι επιστήμονες σε συνεργασία με Γερμανούς συναδέλφους τους πραγματοποίησαν δοκιμές πάνω σε ένα «ελεγχόμενο οικολογικό σύστημα υποστήριξης ζωής» 300 κυβικών μέτρων - πιθανότατα ένα «θερμοκήπιο» - στο πλαίσιο των οποίων καλλιέργησαν τέσσερις τύπους λαχανικών.
Παρότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ερευνών και Εκπαίδευσης Αστροναυτών Ντενγκ Γιμπίνγκ δήλωσε ότι οι δοκιμές επικεντρώθηκαν σε ένα «δυναμικό μηχανισμό οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και νερού».
Ο μηχανισμός αλληλεπιδρούσε με δύο άτομα που διέμεναν στο - αποκλεισμένο από κάθε εξωτερική επιρροή- κτίσμα κατά τη διάρκεια του πειράματος και τα οποία τρέφονταν και ανέπνεαν χάρη σε αυτόν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, το σύστημα που αναπτύσσεται θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, με απώτερο στόχο να χρησιμοποιηθεί σε βάσεις, στον Άρη ή στη Σελήνη και να τροφοδοτεί την τρίτη γενιά αστροναυτών της Κίνας.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι προτρέχουν, καθώς το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας δεν έχει ακόμη φθάσει στη Σελήνη. Μέσα στο 2013 ωστόσο, υπάρχουν σχέδια για προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για μια επανδρωμένη πτήση.
Σημειώνεται ότι ανάλογα πειράματα πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει ενδεχόμενης δημιουργίας βάσεων στη Σελήνη και στον Άρη. Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν ήδη καλλιεργηθεί πολλά είδη φυτών, περισσότερο για να παρατηρηθεί η αντίδρασή τους σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.
Πηγή: Ναυτεμπορική
http://www.space.com/16918-nasa-mars-human-spaceflight-goals.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου