Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Απεβίωσε η γυναίκα θρύλος της βιολογίας Rita Levi-Montalcini

Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών στο σπίτι της στη Ρώμη η ιταλίδα νομπελίστρια, ειδική σε θέματα εγκεφάλου, Ρίτα Λεβί - Μονταλτσίνι.
Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Τζιάνι Αλεμάνο. Η Μονταλτσίνι, αποτελεί έναν θρύλο της βιολογίας και μέχρι το τέλος της ζωής της συμμετείχε ενεργά στις έρευνες για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Γεννήθηκε το 1909 στο Τορίνο. Ήταν εβραϊκής καταγωγής γνωστή για τη δράση της κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος, όταν και συνέχισε την επιστημονική της έρευνα στην παρανομία. Στην Ιταλία είναι γνωστή ως η «Κυρία των κυττάρων».

Μοιράστηκε το μεγάλο βραβείο με τον Αμερικανό βιοχημικό Στάνλεϊ Κοέν για τις ανακαλύψεις που έκαναν από κοινού στις ΗΠΑ σχετικά με την δομή και την ζωή των κυττάρων, ανακαλύψεις που είχαν σημαντική βοήθεια στην κατανόηση φαινομένων όπως οι όγκοι, οι δυσπλασίες και η άνοια.

Ήταν δε η γηραιότερη εν ζωή βραβευμένη με Νόμπελ και η πρώτη, και μόνη ως σήμερα που ξεπέρασε τα 100 έτη ζωής.

Την τελευταία εικοσιπενταετία, ανέπτυξε αδιάκοπη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, από την συγγραφή βιβλίων, μέχρι την επιστημονική μελέτη και την δημιουργία ιδρύματος για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών.

«Το θέμα είναι να διατηρεί πάντα, κανείς, ζωντανά τα ενδιαφέροντά του. Όλοι όσοι μπορέσαμε να μορφωθούμε, πρέπει να εκτιμούμε πάντα την τεράστια τύχη που είχαμε», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις της .

«Στον άνθρωπο υπάρχει ένα στοιχείο που έχει μείνει σχεδόν όπως πριν από χιλιάδες χρόνια, η ψυχολογική και συγκινησιακή παράμετρος. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί», υπογράμμιζε συχνά.

Ως ισόβια γερουσιάστρια, από το 2001, είχε υποστηρίξει δυναμικά, μέχρι το 2008, τις κυβερνήσεις του κεντροαριστερού Ρομάνο Πρόντι, μεταβαίνοντας στην Γερουσία, για να ψηφίσει, κάθε φορά που η κυβερνητική πλειοψηφία κινδύνευε να μην μπορέσει να περάσει κύριας σημασίας νόμους.

Η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι ήταν, επίσης, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου.
Η Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι τιμήθηκε για το έργο της με Νόμπελ Ιατρικής το 1986.

Όταν γιόρτασε πριν από τρία χρόνια τα 100α γενέθλιά της εξήγησε η ίδια το μυστικό της μακροζωίας της: Λίγο φαγητό, κανένας σύζυγος, καθόλου τύψεις και μια ήρεμη ζωή «χρησιμοποιώντας το λογικό αριστερό μέρος του εγκεφάλου και όχι τη δεξιά, ενστικτώδη πλευρά του, που οδηγεί στη δυστυχία».

Πηγή: TVXS Διαδίκτυο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...