Πόσιμο νερό από διαστημικά σκουπίδια και η ανακύκλωση παροπλισμένων δορυφόρων

Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν περιορίζεται στον πλανήτη Γη, καθώς σοβαρό θέμα προκύπτει και με το ζήτημα των διαστημικών σκουπιδιών.
Επιστήμονες της NASA εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων που παράγουν οι διαστημικές αποστολές και πώς τα απορρίμματα αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου AMES της NASA, το οποίο βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ανέπτυξαν έναν κομποστοποιητή απορριμμάτων που λιώνει τα σκουπίδια και δεν τα αποτεφρώνει, αλλά τα “μεταμορφώνει” σε δίσκους διαμέτρου 20 εκατοστών. Μια πιθανή χρήση των δίσκων αυτών θα ήταν ως σκίαστρα σε χώρους ύπνου ή άλλους μέσα στο διαστημικό σκάφος.

Η NASA θεωρεί ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι μείζον στα διαστημόπλοια λόγω του περιορισμένου χώρου, αλλά και πόρων, δεδομένου ότι το πλήρωμα μπορεί να περάσει έως και δύο χρόνια στο διάστημα.

Επιπλέον, ανακύπτει ζήτημα ρύπανσης στο διάστημα και η NASA μελετά τρόπους αποστείρωσης των απορριμμάτων κατά την θερμική κομποστοποίηση.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα απομάκρυνσης και συλλογής νερού από τα απορρίμματα και η μετατροπή του σε πόσιμο, καθώς στο διάστημα κάθε σταγόνα μετράει.

Ανακύκλωση δορυφόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία Defense Advance Research Projects Agency (DARPA) του αμερικανικού στρατού που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων, προβληματίζεται για τους παροπλισμένους δορυφόρους που θα περιστρέφονται αέναα ως διαστημικά σκουπίδια γύρω από τη Γη αν δεν γίνει κάτι.

Η DARPA ερευνά τη δυνατότητα να στείλει ρομπότ στο διάστημα για να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τους παροπλισμένους δορυφόρους.

Έχει υπολογιστεί πως γύρω από τη Γη περιστρέφονται 1300 ανενεργοί δορυφόροι, 35.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

H DARPA εκτιμά πως οι παροπλισμένοι δορυφόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων, σύγχρονων σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και αντιμετώπισης του ζητήματος των διαστημικών σκουπιδιών.

Το πρόγραμμα της DARPA ακούει στο όνομα Phoenix (σαν το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες τους) και προβλέπεται να ξεκινήσει ως το 2015.

Πηγή: Econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις