H NASA δοκιμάζει την μεταφορά δεδομένων μέσω laser, στέλνοντας την… Μόνα Λίζα στο φεγγάρι

Μη νομίζετε πως η μόνη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι ασχολούνται με τα πλανητικά ταξίδια, είναι πώς θα μεταφέρουν εμπορεύματα και υλικά εκεί, εκτός από ανθρώπους. Φανταστείτε πως κάποια στιγμή, θα έχουμε σύντομα την ανάγκη να μεταφέρουμε δεδομένα διαπλανητικά και αυτό από ένα ύψος κι έπειτα, είναι λίγο … δύσκολο.

Η NASA δοκίμασε και πέτυχε την αποστολή μίας εικόνας της Mona Lisa από το Goddard Flight Center στο Maryland, στον δορυφόρο LRO που από το 2009 περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη και είναι εξοπλισμένος με το σύστημα επικοινωνίας μέσω laser. Για να αποσταλεί η εικόνα σε απόσταση 240.000 μιλίων το σύστημα επικοινωνίας του LRO, η εικόνα χωρίστηκε σε τμήματα των 150×200 pixel και στάλθηκε με μία ταχύτητα 300ων bit το δευτερόλεπτο.

Στόχος αυτού του πειράματος είναι η επικοινωνία μέσω laser να υποκαταστήσει σταδιακά την ραδιοεπικοινωνία και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες της NASA θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Κι αν δεν σας φάνηκε ικανοποιητική η ταχύτητα των 300ων bit το δευτερόλεπτο, δώστε στους επιστήμονες μία δεύτερη ευκαιρία. Άλλωστε, δεν προσπαθούν να εγκαταστήσουν «γραμμή» από ένα κόμβο στο σπίτι σας. Ολόκληρη Mona Lisa έστειλαν παραδίπλα από το φεγγάρι.

Πηγή: Digital.life NASA
http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/mona-lisa.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις