Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Εντόπισαν νερό σε σεληνιακά πετρώματα

Ο εντοπισμός μικροσκοπικών ποσοτήτων νερού σε πετρώματα που προέρχονται από τη Σελήνη ενδέχεται να αλλάξει τη θεωρία αναφορικά με τον σχηματισμό της
Είναι πολύ πιθανόν η ιστορία της Σελήνης να πρέπει να γραφτεί από την αρχή. Ο λόγος; Εκείνη που συντάχτηκε έπειτα από την ολοκλήρωση του διαστημικού προγράμματος της NASA «Apollo» που είχε στόχο την εξερεύνηση του δορυφόρου της Γης πλέον δεν ευσταθεί.
Συνεχίζοντας να αναλύουν τα δείγματα πετρωμάτων που έφτασαν από τη Σελήνη στη Γη κατά τη διάρκεια των αποστολών «Apollo», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Notre Dame έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη - όταν η Σελήνη ακόμα σχηματιζόταν, το εσωτερικό της εμπεριείχε νερό, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».
The chemical traces of water have been found in this moon rock, called the Genesis Rock. (Photo: Johnson Space Center/NASA)

 Έως σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το νερό που είχε εντοπιστεί σε πετρώματα της Σελήνης προερχόταν από το Διάστημα και είχε φτάσει εκεί με κομήτες ή μετεωρίτες ή ακόμα και μέσω του ηλιακού ανέμου. Όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κόκκοι μετάλλων που εντοπίστηκαν σε βράχους προερχόμενους από τη Σελήνη εμπεριέχονται σε μικροσκοπικές αλλά μετρήσιμες ποσότητες νερού και πως νερό υπήρχε και στα εσώτερα τμήματα της Σελήνης, πριν ακόμα στερεοποιηθεί. Τα νέα αυτά στοιχεία ανατρέπουν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η Σελήνη σχηματίστηκε έπειτα από σύγκρουση της Γης και ενός άλλου ουράνιου σώματος.

Πηγή: Τα Νέα
 http://www.mnn.com/earth-matters/space/stories/apollo-moon-rocks-challenge-lunar-water-theory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...