Μαθαίνοντας στην πράξη

Δάσκαλοι και μαθητές του δημοτικού σχολείου Manor
που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την κηπουρική
φωτογραφία: James Jordan
Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Manor, Kate McGee, εξηγεί πώς στο σχολείο της χρησιμοποιούν πρακτικές δραστηριότητες, όπως κηπουρική, μαγειρική, γύρισμα ταινιών για να μάθουν τα παιδιά αγγλικά, μαθηματικά, φιλοσοφία.

Στο δημοτικό σχολείο Manor φοιτούν παιδιά τα οποία μιλούν 53 διαφορετικές γλώσσες ενώ υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που δεν γνωρίζουν καθόλου αγγλικά. Σύμφωνα με τη διευθύντρια, η φοίτηση ενός μαθητή σε ένα σχολείο στο οποίο δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα μπορεί να είναι μια απογοητευτική προοπτική, ειδικά για ένα παιδί μεταξύ 4 και 11 ετών. Συνεπώς, η ανάμειξη των παιδιών σε δραστηριότητες που τους μαθαίνουν, εκτός των άλλων, αγγλικά είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλακούν δημιουργικά στη διαδικασία της μάθησης. Άλλωστε, η McGee κρίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω της πράξης παρά μέσω των σχολικών εγχειριδίων.
Το σχολείο είναι τοποθετημένο σε μια περιοχή με πολλά κτίρια ενώ δεν διαθέτει αρκετό χώρο πρασίνου. Έτσι, λοιπόν, δάσκαλοι και μαθητές δημιούργησαν κατασκευές που ανυψώνονται, οι οποίες είναι γεμάτες με καρότα και πατάτες καθώς και θερμοκήπια για να φιλοξενήσουν την καλοκαιρινή τους σοδειά. Αυτά τα υλικά, έπειτα, χρησιμοποιούνται σε μαγειρικές δοκιμές των παιδιών. Από μια τέτοια δραστηριότητα τα παιδιά μαθαίνουν για την προέλευση και τον τρόπο καλλιέργειας του φαγητού τους. Επίσης, αφομοιώνουν τις εποχές, τον χρόνο, εξοικειώνονται με την εφαρμογή μαθηματικών πράξεων και γνώσεων εξασκώντας, ταυτόχρονα, τα αγγλικά και την επικοινωνιακή τους ικανότητα. Όλα αυτά είναι δυνατό να αξιοποιήσουν κάθε μάθημα και να πραγματοποιηθούν με κάθε ηλικιακή ομάδα.
Τέλος, η χρήση νέων τεχνολογιών αποτελεί τμήμα του προγράμματος του σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναλαμβάνουν οι ίδιοι να βιντεοσκοπήσουν τις διαδικασίες που γίνονται στον κήπο ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσουν το υλικό σε ένα σχολείο στην Ινδία, ως μέρος ενός προγράμματος συνεργασίας, διαδικασία που τους φέρνει σε επαφή με νέες κουλτούρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις