Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Ένα σχολείο με ... τουβλάκια

Ένα σχολείο βασισμένο στη δημιουργικότητα και το παιχνίδι
Για πολλά παιδιά αποτελεί την απόλυτη φαντασίωση. Για μερικά θα γίνει πραγματικότητα. Τον Αύγουστο ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο στο Billund της Δανίας, θα ανοίξει τις πόρτες του για να γίνει το πρώτο "Σχολείο Lego".

Το διεθνές σχολείο του Billund θα συνδυάζει το διεθνές baccalaureate (IB) με το Δανέζικο εκπαιδευτικό σύστημα και την έμφαση των lego στη δημιουργικότητα και το παιχνίδι. Προσανατολισμένο γύρω από την ερευνητική μάθηση, η ιδέα είναι ότι τα παιδιά είναι περισσότερο κινητοποιημένα όταν γεννούν τις δικές τους ερωτήσεις. Όπως το έθεσε ένας πιθανός γονιός του καινούριου σχολείου "Στη Βρετανία σου διδάσκουν πώς να περνάς τις εξετάσεις, στη Σκανδιναβία σε διδάσκουν πώς να σκέφτεσαι". Η μεγαλύτερη ελπίδα του σχολείου είναι να συνδυάσει αυτή την ελεύθερη και εύκολη προσέγγιση της γνώσης με την έρευνα των lego σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού και το διεθνές baccalaureate. Οι μαθητές θα έχουν όλα τα εργαλεία για να "σκεφτούν" και να "πράξουν" στην επαγγελματική σταδιοδρομία που επέλεξαν.
Ένα σχολείο βασισμένο στη δημιουργικότητα και το παιχνίδι

Στο κέντρο της φιλοσοφίας των Lego βρίσκεται, σύμφωνα με τον διευθυντή, Richard Mathew, η παροχή χρόνου για δημιουργικότητα και παιχνίδι. σε αυτή τη βάση θα πειραματιστούν και με άλλες ιδέες εν καιρώ. "Έχουμε μια υποχρέωση" δηλώνει "η εκπαίδευση των παιδιών έρχεται σε πρώτο πλάνο και μερικές φορές οι παλιές μέθοδοι είναι καλύτερες".
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς, ωστόσο κάποιοι έχουν εκφράσει φόβους σχετικά με την πειραματική φύση του νέου ξεκινήματος. Το σχολείο θα ανοίξει για παιδιά ηλικίας τριών έως εφτά χρονών τον Αύγουστο, με μαθητές πέραν των 16 που προσκλήθηκαν να φοιτήσουν από το 2015. Η αναλογία θα είναι 50% Δανοί και 50% μαθητές και μαθήτριες από τη διεθνή κοινότητα.
Μια βόλτα στο σημείο όπου θα βρίσκεται το σχολείο, ο Mathew περιγράφει τους ποδηλατοδρόμους που σκοπεύει να φτιάξει, τις παιδικές χαρές που θα χτίσει, ένα εξαγωνικό στούντιο μουσικό και ένα εργαστήρι Lego. Άλλωστε, "η ποσότητα των Lego που μπορούμε να έχουμε προφανώς δεν είναι θέμα", όπως υποστηρίζει. Το νηπιαγωγείο θα αποτελεί "μια μεγάλη ανακάλυψη" με πράγματα για να σκαρφαλώνουν, να μπουσουλήσουν, να κυληστούν, να στριφογυρίσουν σαν κομμάτι του περιβάλλοντος.

Πηγή: Υλικό για Δημιουργική Διδασκαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...