Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο;
Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 8, μπήκαμε και επισήμως στο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει την έναρξη του θέρους, τη μεγαλύτερη μέρα και τη βορειότερη ανατολή του ήλιου. 

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η 22 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται  προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι.  Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο. 
Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, και στις 23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα:  ισημερία.  Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι  έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
Να και ένα πείραμα που μπορείτε εύκολα να κάνετε:
Μέτρηση της κλίσης της Γης στο Θερινό Ηλιοστάσιο
           
 Το ηλιοστάσιο παίρνει το όνομά του από το γεγονός πως ο Ήλιος μοιάζει να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του για μερικές ημέρες. Άλλο όνομα του ηλιοστασίου είναι «Τροπή» και οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης. Ενώ τις προηγούμενες μέρες, πριν το θερινό ηλιοστάσιο, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική.

Το Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά σας εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...