NASA: «Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αστεροειδείς που “απειλούν” τη Γη»

Η ιδέα ενός γιγάντιου αστεροειδούς που μπαίνει στην τροχιά της Γης και καταστρέφει τον πλανήτη μας έχει αποτελέσει σενάριο αμέτρητων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, όμως, καθώς μπαίνουμε σε μία νέα εποχή σε ό,τι αφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος, η NASA πάει ένα βήμα παραπέρα και δίνει στην ανθρωπότητα περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει από μία πρόσκρουση της Γης μας με αστεροειδή.

Συγκεκριμένα, η NASA, με την πρωτοβουλία Asteroid Grand Challenge, που παρουσίασε στα κεντρικά της γραφεία στην Ουάσιγκτον, ζητά τη βοήθεια ιδιωτών επιστημόνων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα αστεροειδείς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να «απειλήσουν» τον πλανήτη Γη. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της NASA έρχεται να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα ARM (Asteroid Redirect Mission).
Το ARM, που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, είναι μία πρόταση 100 εκατ. δολαρίων της NASA για τη δέσμευση ενός αστεροειδούς και την τοποθέτησή του σε σταθερή τροχιά κοντά στη Σελήνη για τη μελέτη του από αστροναύτες μέχρι το 2021.
Όπως ανακοίνωσε η NASA, η ίδια έχει τη δυνατότητα εντοπισμού περίπου του 95% των πιθανών «επικίνδυνων» ιπτάμενων αντικειμένων (με διάμετρο ίση ή μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας αστεροειδής αντίστοιχου μεγέθους είναι «υπεύθυνος» για την εξαφάνιση του 75% των διαφόρων ειδών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι δεινόσαυροι, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Και παρόλο που στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας υπάρχει πάντα η τεχνολογία για να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφή, στην πραγματικότητα η Γη δεν έχει κανέναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποτρέψει έναν τέτοιο αστεροειδή σε περίπτωση που την απειλήσει.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Asteroid Grand Challenge στα κεντρικά γραφεία της NASA:
           


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις