Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Το Curiosity ξεκινά το επικό ταξίδι προς το Αρειανό Όρος Sharp

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο γεωλογικών αναλύσεων στην περιοχή που προσεδαφίστηκε, το πυρηνοκίνητο ρομπότ Curiosity της NASA έβαλε μπρος για το μυστηριώδες Όρος Σαρπ, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 μέσα στη λεκάνη του κρατήρα Γκέιλ, και έχει ήδη ανακαλύψει περιοχές που βρέχονταν κάποτε από νερό και ήταν θεωρητικά φιλόξενες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.
Τελικός στόχος της αποστολής είναι το Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους 5,5 χιλιομέτρων που ορθώνεται στο κέντρο του Κρατήρα Γκέιλ. Τα αλλεπάλληλα εκτεθειμένα στρώματα στις πλαγιές του εξωγήινου όρους θα επιτρέψουν στους πλανητολόγους να μελετήσουν τα στάδια της εξέλιξης του πλανήτη.
Η απόσταση μέχρι τους πρόποδες του βουνού είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και το εξάτροχο ρομπότ θα χρειαστεί γύρω στον ένα χρόνο για να τους φτάσει. Η μέγιστη ταχύτητά του σε επίπεδο έδαφος δεν ξεπερνά τα 0,14 χιλιόμετρα την ώρα.
This view from the left Navigation Camera (Navcam) of NASA's Mars Rover Curiosity looks back at wheel tracks made during the first drive away from the last science target in the "Glenelg" area. The drive commenced a long trek toward the mission's long-term destination: Mount Sharp.
Image Credit: 
NASA/JPL-Caltech

Το πρώτο βήμα έγινε στις 4 Ιουλίου όταν το ρομπότ κάλυψε τα πρώτα 18 μέτρα. Πέρασαν τρεις ημέρες, μέχρι τις 7 Ιουλίου, για να κινηθεί ξανά και να προχωρήσει ακόμα 40 μέτρα.
Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το Curiosity θα επαγρυπνά για ενδιαφέροντα πετρώματα -από τα οποία μπορεί να πάρει δείγματα με το τρυπάνι του για να τα αναλύσει στο ενσωματωμένο χημικό-γεωλογικό εργαστήριο.

Στον Άρη λειτουργεί πάντως και ένα δεύτερο ρομπότ της NASA -είναι το πολύ μικρότερο Opportunity, το οποίο συμπλήρωσε πρόσφατα μια δεκαετία περιπέτειας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ NASA
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130708.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...