Ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα μετάλλια για τους Έλληνες μαθητές στην ολυμπιάδα αστρονομίας

Ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα μετάλλια για τους Έλληνες μαθητές στην ολυμπιάδα αστρονομίας
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/8 η Τελετή απονομής των μεταλλίων στους διαγωνιζόμενους στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη στο Βόλο. Πολλές και σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών. Ειδικότερα από τους δέκα μαθητές, βραβεύτηκαν με αργυρό μετάλλιο ο ένας, με χάλκινο μετάλλιο οι τέσσερις και άλλες τιμητικές διακρίσεις άλλοι τέσσερις. Από την Ρουμανία προήλθε ο μαθητής που κατέκτησε την 1η θέση (στην συνολική βαθμολογία) και φυσικά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Χθες το πρωί οι αποστολές αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.
Για 10 ημέρες η πόλη του Βόλου ανέπνευσε στους ρυθμούς της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη στήριξη του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να υλοποιήσουν το οργανωτικό μέρος και το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το οικονομικό μέρος ανέλαβαν να στηρίξουν κατά κύριο λόγο το Ίδρυμα Λάτση και ο ΟΠΑΠ, ενώ σημαντικά ποσά προσέφεραν αρκετοί ιδιώτες (είτε εταιρείες, είτε απλοί πολίτες).
Συνολικά φιλοξενήθηκαν περί τους 180 μαθητές και 100 συνοδοί καθηγητές. Παράλληλα στην πόλη μας βρέθηκαν άλλοι 100 καθηγητές, ερευνητές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε εργασίες θερινών σχολείων για τη Φυσική και την Αστρονομία. Η «καρδιά» της παγκόσμιας αστρονομίας χτύπησε στην περιοχή μας, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να μυηθούν στο πνεύμα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης.
Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών εξετάσεων, προχθές Κυριακή απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων. Από τους 180 μαθητές έλαβαν μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις περί τους 120 μαθητές. Στους διακριθέντες βρέθηκαν και οι εννιά από τους δέκα μαθητές της Ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα.
Συγκεκριμένα κατέκτησαν ένα αργυρό μετάλλιο, τέσσερα χάλκινα και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις. Πρόκειται για τους μαθητές Περικλή Οκαλίδη από την Θεσσαλονίκη (αργυρό μετάλλιο), Νίκο Κουκουφίλιππα από την Αθήνα (χάλκινο μετάλλιο), Νίκο Κουκουλεκίδη από την Θεσσαλονίκη (χάλκινο μετάλλιο), Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας (χάλκινο μετάλλιο), Νίκο Καραμπίτσο από την Αθήνα (χάλκινο μετάλλιο), Φώτη-Ιωάννη Γιασεμή από την Αγία Άννα Εύβοιας (εύφημη μνεία), Ευθύμιο-Αλκιβιάδη Πράπα από την Λάρισα (εύφημη μνεία), Νίκο Σκοκέα-McKellen από την Καλαμάτα (εύφημη μνεία) και Αχιλλέα Παλάσκο από την Θεσσαλονίκη (εύφημη μνεία).
Από την Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας τονίστηκε σε ανακοίνωση ότι «η επιτροπή του διαγωνισμού έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη τόσο από τις διακρίσεις αυτές, όσο και από την όλη διεξαγωγή του πολύμοχθου και μεγάλου διαγωνισμού. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έμεινε από το ότι καθιερώθηκε παμψηφεί στην Συνέλευση των αποστολών όλων των κρατών, ο ύμνος της Ολυμπιάδας Αστρονομίας «Ίριδα», που είναι σύνθεση του κ. Βασίλη Τασούδη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Έτσι σε κάθε επόμενη Ολυμπιάδα τόσο στην Τελετή Έναρξης αλλά την Τελετή Λήξης θα ακούγεται ο ύμνος αυτός.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και το στεφάνωμα των νικητών με το στεφάνι της ελιάς, που θύμιζε τους αθλητικούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, που οι νικητές δεν έπαιρναν χρηματικά ή άλλα βραβεία, παρά μόνο ένα στεφάνι από κλάδο ελιάς.
Οι χώρες που είχαν την καλύτερη παρουσία ήταν η Ρουμανία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Σλοβακία. Παράλληλα υπήρξαν και χώρες που συμμετείχαν σε μια τέτοια Ολυμπιάδα για πρώτη φορά, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος.
Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε, παρουσία αρκετών επισήμων και πλήθους κόσμους, στο «Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας» στα Μελισσάτικα, μια εξαιρετική προσφορά του τοπικού μας ποιμενάρχη, κ. Ιγνατίου, που πρόσφερε και το δείπνο σε όλους τους μαθητές και τους συνοδούς τους.
Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο βράδυ, έγινε στα Χάνια, το αποχαιρετιστήριο πάρτι των μαθητών και των συνοδών τους, το οποίο κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Την Δευτέρα το πρωί οι περισσότερες αποστολές αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, ενώ μερικές παρέμειναν για να απολαύσουν τον Ελληνικό ήλιο και την θάλασσα και θα αναχωρούσαν την Τρίτη.
Γενικά, η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής διεξήχθη με πλήρη επιτυχία, χάρη στην πίστη και τους κόπους των πρωτεργατών της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και στους πολλούς εθελοντές που βοήθησαν την διεξαγωγή της, είτε «οδηγοί» των αποστολών ήταν αυτοί, είτε επιτηρητές, είτε εξεταστές, είτε καθηγητές που έβαλαν τα θέματα, είτε διασώστες, είτε ναυαγοσώστες, είτε γυμναστές που έκαναν στα παιδιά μαθήματα ποδοσφαίρου και χορού, είτε σκακιστές (που έστησαν ένα τουρνουά σκακιού), είτε άλλες ειδικότητες.
Τις δέκα ημέρες που πέρασαν, οι Βολιώτες έζησαν τους δυνατούς χτύπους της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και πήραν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα του ρυθμού της ζωής τους, που τους ανέβαζε ψηλά στα ουράνια!
Σημαντική στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας Αστρονομίας ήταν η συμμετοχή των εθελοντών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και μερικά άτομα από τον Δήμο Βόλου και φοιτητές του Παν. Θεσσαλονίκης. Το συνολικό κόστος διεξαγωγής του σημαντικού αυτού επιστημονικού γεγονότος ανήλθε στα 60.000 ευρώ περίπου και ήταν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τους προϋπολογισμούς προηγούμενων διοργανώσεων (π.χ. στο Ιράν, στην Ταϊλάνδη ή στην Πολωνία).

Πηγή: Astonomos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις