Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ununpentium: Νέες ενδείξεις για τη δημιουργία του χημικού στοιχείου

Ένα ακόμα στοιχείο φαίνεται ότι θα πρέπει να προστεθεί στον Περιοδικό Πίνακα της Χημείας. Νέα πειράματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη δημιουργία του «ουνουνπέντιου», ένα υποθετικό στοιχείο που μπορεί να υπάρξει στη φύση μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.
            
O Περιοδικός Πίνακας κατατάσσει τα γνωστά χημικά στοιχεία ανάλογα με τον ατομικό τους αριθμό, δηλαδή τον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα τους. Από τα 118 στοιχείαγια τα οποία υπάρχουν ενδείξεις, μόνο τα πρώτα 98, ανιχνεύονται στη φύση, ενώ τα βαρύτερα στοιχεία δημιουργούνται στο εργαστήριο και διασπώνται σε ελαφρύτερα στοιχεία σχεδόν ακαριαία.
Οι πρώτες ενδείξεις για το στοιχείο 118, με την προσωρινή ονομασία «ununpentium» («ουνουνπέντιο») παρουσιάστηκαν το 2004 από Ρώσους ερευνητές, και μέχρι σήμερα πιστεύεται ότι έχουν δημιουργηθεί συνολικά περίπου 50 άτομα του στοιχείου.

Τα νέα ευρήματα

Νέες, πειστικότερες ενδείξεις δημοσιεύονται τώρα στο Physical Review Letters από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία.
Ο δρ Ντιρκ Ρούντολφ και οι συνεργάτες του δημιούργησαν μερικά άτομα του νέου στοιχείου ακολουθώντας την προσέγγιση των Ρώσων συναδέλφων τους: βομβάρδισαν ένα λεπτό φύλλο αμερίκιου (ατομικός αριθμός 95) με ιόντα ασβεστίου.
Από τη σύγκρουση αυτή φαίνεται ότι σχηματίστηκε το στοιχείο 115, το οποίο όμως μετουσιώθηκε ακαριαία σε ελαφρύτερα στοιχεία μέσω μιας αντίδρασης που ονομάζεται α ραδιενεργή διάσπαση.
Στην πραγματικότητα οι ερευνητές δεν ανίχνευσαν το ίδιο το στοιχείο 115, αλλά κατέγραψαν σωματίδια που προκύπτουν από τη ραδιενεργή διάσπαση. Τα δεδομένα συνέπιπταν με τις θεωρητικέ προβλέψεις και ενισχύουν τις υποψίες για την ύπαρξη του νέου στοιχείου.
Για να καταχωρηθεί όμως επίσημα στον Περιοδικό Πίνακα, η ανακάλυψη θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί από τις διεθνείς ενώσεις καθαρής και εφαρμοσμένης χημείας και φυσικής.
Οι αρμόδιες επιτροπές δεν αποκλείεται τώρα να ζητήσουν νέα πειράματα πριν δώσουν το πράσινο φως.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...