Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην e- Φυσική του Πανεπιστημίου Κρήτης


Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καθιερώσει ως το πρωτοπόρο Τμήμα Φυσικής στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ακόλουθο κύκλο τριών πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής:

«Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική», Διδάσκων: Σ. Τραχανάς
«Εισαγωγή στη Σχετικιστική Φυσική, τα Στοιχειώδη Σωμάτια και την Κοσμολογία», Διδάσκων: Θ. Τομαράς
«Από τα Κουάρκ μέχρι το Σύμπαν», Διδάσκων: Ε.Ν. Οικονόμου


Τα δύο πρώτα μαθήματα απαρτίζουν τον κορμό του 2ου έτους του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φυσικής και αποτελούν μια συμπαγή και συμπληρωματική ενότητα. Το τρίτο είναι το τελευταίο υποχρεωτικό μάθημα του Τμήματος και παρουσιάζει συνοπτικά μια επανάληψη της βασικής φυσικής που έχουν ήδη διδαχθεί οι φοιτητές, εφαρμόζοντάς την για την κατανόηση των διαφόρων δομών του φυσικού κόσμου με μαθηματικά που δεν ξεπερνούν το επίπεδο του λυκείου. Οι διδάσκοντες καθηγητές προσφέρουν τα μαθήματα αυτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα τελευταία 15 έτη και η διδασκαλία τους έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από τους φοιτητές τους.

Ο κύκλος των τριών μαθημάτων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014. Η εγγραφή και πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι δυνατή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Όσοι παρακολουθήσουν τις βιντεοσκοπημένες διαλέξεις ενός, ή και των τριών μαθημάτων, αφού μελετήσουν την αντίστοιχη ύλη και έχοντας αλληλεπιδράσει με τους διδάσκοντες και τους συμφοιτητές τους στο αντίστοιχο online-forum, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πιστοποιήσουν τη γνώση που αποκόμισαν. Το Τμήμα Φυσικής έχει προγραμματίσει να δοθεί η δυνατότητα γραπτής εξέτασης σε κάθε μάθημα με τη μορφή μίας προόδου και ενός τελικού διαγωνίσματος σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Στους επιτυχόντες θα δοθεί η σχετική βεβαίωση υπογεγραμμένη από το διδάσκοντα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής. Στους διακριθέντες στις εξετάσεις θα δοθούν, εάν το επιθυμούν, συστατικές επιστολές από τους διδάσκοντες.

Για να γραφτείτε στο μάθημα κάντε κλικ και εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://opencourses.physics.uoc.gr/

Σχετικά με το μάθημα του κυρίου Τραχανά:

Αναλυτικός Οδηγός του Μαθήματος - Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιο είναι το αντικείμενο του μαθήματος;
Τα αντικείμενο του μαθήματος είναι μάλλον φανερό από τον τίτλο του. Πρόκειται για μια στοιχειώδη εισαγωγή – δηλαδή µια εισαγωγή σε επίπεδο γενικής φυσικής– στις βασικές αρχές της κβαντοµηχανικής και τις εφαρµογές τους για την κατανόηση των βασικών δοµών της ύλης – άτοµα, µόρια και κρυσταλλικά στερεά – καθώς και των τεχνολογιών που προέκυψαν από την κατανόηση αυτή (π.χ. λέιζερ και ηµιαγωγοί). Λεπτοµερή περιεχόµενα του µαθήµατος θα βρείτε στο ηλεκτρονικό του βιβλίο όπως περιγράφεται στην Ερ. 3.

2. Σε ποιους απευθύνεται το μάθημα; Μπορεί να το παρακολουθήσει και να εξεταστεί σε αυτό οποιοσδήποτε το επιθυμεί;
Ένα ανοικτό διαδικτυακό μάθημα απευθύνεται εξ ορισμού σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται γι’ αυτό και κρίνει ο ίδιος ότι έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει και να ανταποκριθεί στις εξεταστικές του απαιτήσεις. Είναι όμως εύλογο ότι το παρόν μάθημα θα απευθύνεται κυρίως σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες υποψήφιων σπουδαστών:

α) Στους φοιτητές των τµηµάτων θετικών επιστηµών και των συναφών τµηµάτων των πολυτεχνικών σχολών και των ΤΕΙ της χώρας.

β) Στους καθηγητές φυσικής και χηµείας δηµόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

γ) Σε επαγγελµατίες μηχανικούς και τεχνικούς ανώτατης εκπαίδευσης σε συναφείς με τις παραπάνω ειδικότητες.

Το τι είδους χρήση του μαθήματος θα μπορούσε να κάνει κάθε μία απ’ αυτές τις ομάδες «δυνάμει» σπουδαστών του, συζητείται στην Ερ. 16.


Πηγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...