Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Θα επιζήσει της βουτιάς στον Ήλιο ο κομήτης ISON

Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο πλανητολογίας της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας, ο κομήτης ISON φαίνεται πως θα τα καταφέρει να μη διαλυθεί στο πέρασμα του από τον Ήλιο.
Αυτά είναι καλά νέα για αστρονόμους και μη, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο κομήτης όντως αντέξει την καυτή ανάσα και τη βαρύτητα του Ήλιου, μας περιμένει ένα φαντασμαγορικό θέαμα στο χριστουγεννιάτικο ουρανό ενώ μπορεί να είναι ορατός ακόμη και τη μέρα, δικαιολογώντας την προσφώνηση ο «κομήτης του αιώνα».
Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 από δύο ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους, και πιστεύεται πως είναι το πρώτο του πέρασμα από τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για την παρατήρησή του, με το πέρασμά του πριν λίγες εβδομάδες από τον Άρη να αποτελεί στόχο για τις διαστημικές αποστολές που βρίσκονταν εκεί.
Εξαιτίας της σχετικής θέσης της Γης, ο κομήτης θα είναι ορατός στον ουρανό του πλανήτη μας μετά το πολύ κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου. Ο ISOΝ, στο περιήλιο (τη πιο κοντινή απόσταση που θα βρεθεί στον Ήλιο δηλαδή), θα βρίσκεται μόλις 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του άστρου μας.
Οι ακραίες θερμοκρασίες (της τάξης των 3.000ο Κελσίου) αλλά και οι βαρυτικές πιέσεις (το τμήμα του κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο δέχεται μεγαλύτερη δύναμη από το τμήμα μακριά από αυτόν) αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κομήτες, που αποτελούνται από πάγο και σκόνη.
Σύμφωνα με προσομοιώσεις των αστρονόμων για το συγκεκριμένο περιήλιο, κομήτες που η κεφαλή τους έχει διάμετρο μικρότερη από 200 μέτρα είναι καταδικασμένοι να αποσυντεθούν. Ωστόσο ο ISON, φαίνεται πως έχει αρκετές ελπίδες επιβίωσης καθώς έχει μέγεθος κεφαλής από 500 έως 2.000 μέτρα.
Εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ήδη από τις πρώτες νύχτες του Δεκεμβρίου θα μας περιμένει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς ο κομήτης θα είναι ένα από τα πιο λαμπρά αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό με μια ουρά δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...