Fukushima: Άρχισε η απομάκρυνση ράβδων καυσίμου


Εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, άρχισαν να απομακρύνουν τις πρώτες ράβδους καυσίμου από δεξαμενή αποθήκευσης, στο κτήριο του αντιδραστήρα 4. Η διαδικασία, που σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης σταθεροποίησης και παροπλισμού του σταθμού, μετά από την πυρηνική καταστροφή του 2011, αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.
«Στις 15.18 [09.18 ώρα Ελλάδος] αρχίσαμε να απομακρύνουμε την πρώτη δέσμη ράβδων καυσίμου με τη βοήθεια γερανού», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco.
Στις 11 Μαρτίου του 2011, την Ιαπωνία συγκλόνισε σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το τσουνάμι που «σάρωσε» τις ανατολικές ακτές της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος στο σύστημα ψύξης τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, γεγονός που οδήγησε στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στα χρονικά, μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ.

Οι τεχνικοί της Tepco καλούνται να απομακρύνουν 1.534 ράβδους καυσίμου από τη δεξαμενή αποθήκευσης και να τις μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιχείρηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και πως μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Επιπλέον, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου σεισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Αν και αναγνωρίζει την επικινδυνότητα, η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική επιχείρηση» και διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Μεταξύ άλλων, η δεξαμενή έχει ενισχυθεί με ατσάλι και τσιμέντο, ενώ ο γερανός που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να ανυψώσει φορτία ενός τόνου όταν τα βαρέλια με τις ράβδους ζυγίζουν μόλις 450 κιλά.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας χορήγησε πέρυσι στην Tepco 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση καθαρισμού της πυρηνικής μονάδας. Ο ίδιος ο όμιλος έχει ήδη δαπανήσει περίπου άλλα τόσα χρήματα, πέρα από τις δαπάνες ύψους 50 δισ. για ορυκτά καύσιμα, με στόχο την κάλυψη του κενού στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις