Αυτοκόλλητα μετατρέπουν γυάλινες επιφάνειες σε οθόνη


Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αυτοκόλλητο διάφανο φιλμ που μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε παράθυρο ή γυάλινη επιφάνεια σε οθόνη κινούμενων εικόνων.

Οι νέες οθόνες, που δημιουργήθηκαν με την προσθήκη μικροσκοπικών νανοσωματιδίων που αντανακλούν μπλε φως σε υγρό πολυμερές, μπορούν να κολλήσουν πάνω σε οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια και κυρίως στο τζάμι. Τα νανοσωματίδια αυτά είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, δημιουργώντας μία διαφάνεια. Ωστόσο, οι εικόνες που προβάλλονται με μπλε φως είναι ορατές στον παρατηρητή.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Chia Wei Hsu, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", υποστηρίζουν ότι οι οθόνες αυτές είναι απλούστερες στην κατασκευή τους από οτιδήποτε ανάλογο υπάρχει ήδη, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή διαφημίσεων στις βιτρίνες καταστημάτων ή για εταιρικές παρουσιάσεις σε επιχειρήσεις.
Τα νανοσωματίδια έχουν διάμετρο 62 νανόμετρα το καθένα και χύνονται στην κυριολεξία στο πολυμερές, πριν αυτό να στερεοποιηθεί, ενώ η οθόνη έχει πάχος που φτάνει περίπου το μισό χιλιοστό.
Προς το παρόν, επειδή κάθε νανοσωματίδιο αντανακλά μόνο ένα χρώμα, οι νέες οθόνες προβάλλουν μονοχρωματικές εικόνες. Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν ότι είναι δυνατό να υπάρξουν πολλά χρώματα ταυτόχρονα, αλλά θα πρέπει να προστεθούν περισσότερα νανοσωματίδια στο φιλμ του πολυμερούς, με αποτέλεσμα να γίνει πιο αδιαφανές.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις