Συνέντευξη Haroche: Παράξενα και παράδοξα του κβαντικού κόσμου



Συναντήσαμε τον καθηγητή Serge Haroche, στο πλαίσιο της διάλεξής του «Παράξενα και παράδοξα του κβαντικού κόσμου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον ρωτήσαμε για την έρευνά του και τις εμπειρίες του ως ερευνητή.
Ο Serge Haroche διευθύνει την ομάδα κβαντικής ηλεκτροδυναμικής κοιλότητας στο εργαστήριο Kastler Brossel, το οποίο ανήκει στην École normale supérieure, στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie και στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). To 2012, τιμήθηκε με το βραβείο Nόμπελ Φυσικής για την έρευνά του σχετικά με την μέτρηση και τον χειρισμό των απομονωμένων κβαντικών συστημάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Από την ομιλία του Haroche στο Μέγαρο Μουσικής ( συγνώμη για την ποιότητα της φωτογραφίας, έγινε κλεφτά...) 


ΥΓ. Είχα την μεγάλη τύχη ( γιατί αν και πήγα πολύ νωρίς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, μία φίλη όμως μου έδωσε ένα εισιτήριο στο παρά τρία ...)  να παρακολουθήσω την υπέροχη διάλεξη του Haroche στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ήταν καταπληκτικός ,γιατί με πολύ απλό τρόπο κατάφερε να μας εξηγήσει πολύ σύνθετα θέματα σύγχρονης φυσικής , κάνοντας αρχικά μία ιστορική αναδρομή της κβαντομηχανικής και στη συνέχεια αναλύοντας το πείραμα της ερευνητικής του ομάδας.
 Μακάρι το Μέγαρο Μουσικής να ανεβάσει την παρουσίαση του Haroche στο διαδίκτυο, θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φυσικούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις