Η αρχαία ελληνική σκέψη και τα σύγχρονα μαθηματικά

Την συμβολή των Αρχαίων Ελλήνων στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και επιστήμης παρουσιάζει με συνοπτικό, αλλά πολύ εύστοχο τρόπο, ένα ολιγόλεπτο βίντεο κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες από το The Royal Institution του Λονδίνου.
Να υπενθυμίσουμε ότι το κορυφαίο βρετανικό Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1799 και οι δραστηριότητές του είναι αφιερωμένες στην επιστημονική εκπαίδευση και την έρευνα.
Το βίντεο επικεντρώνεται στην επαναστατική σκέψη των στοχαστών της ελληνικής αρχαιότητας, η οποία άλλαξε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα μαθηματικά. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι μέσα από την ανάπτυξη της ιδέας της απόδειξης, οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν ότι τα μαθηματικά δεν περιορίζονται στην εκτέλεση πράξεων και υπολογισμών, αλλά είναι ένας τρόπος αντίληψης και ελέγχου του κόσμου που μας περιβάλλει.
Το βίντεο φέρνει στο προσκήνιο τον Πλάτωνα, τον Αρχιμήδη, τον Πυθαγόρα, τον Ευκλείδη και αναφέρεται, μέσα από εξαιρετικά κινούμενα σχέδια, στη γέννηση των βασικών μαθηματικών εννοιών και στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης.
Όσοι θεωρούν ότι η αρχαία ελληνική σκέψη δεν έχει μεγάλη σχέση με τον σύγχρονο κόσμο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να προσπαθήσουν να τον δουν και μέσα από την προοπτική της μαθηματικής επιστήμης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις