Η τέχνη της παρατήρησης

«Η τύχη ευνοεί μόνο τα προετοιμασμένα μυαλά», έλεγε ο κορυφαίος χημικός με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη Μικροβιολογία Louis Pasteur, αναφερόμενος στην τέχνη της παρατήρησης. «Η γνώση προκύπτει από τη διαδικασία της παρατήρησης των ομοιοτήτων και των επαναλήψεων των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας», συμπλήρωνε ο πρωτοπόρος της νευροεπιστήμης Wilfred Trotter. Η έντονη παρατήρηση είναι το στοιχείο που μετουσιώνει, αδιαμφισβήτητα, την πληροφορία σε γνώση.

Αυτό είναι και το αντικείμενο του ιστορικού βιβλίου με τίτλοThe Art of Scientific Investigation του καθηγητή παθολογίαςW.I.B. Beveridge, το οποίο εκδόθηκε, πρώτη φορά, το 1950. Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει κι άλλες εκδόσεις του βιβλίου, το οποίο δεν έχει χάσει τίποτε από τη δύναμή του. Ο καθηγητής Beveridge διερευνά, ανάμεσα σε άλλα, τη διαισθητική πλευρά των επιστημόνων. Στόχος του είναι να δείξει πώς το μυαλό των ανθρώπων μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα στη διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης. Το βιβλίο επικεντρώνεται στις βασικές αρχές και τις διανοητικές τεχνικές που είναι κοινές στα περισσότερα είδη έρευνας, αναφέρεται τις σπουδαίες ανακαλύψεις και παραθέτει τις εμπειρίες πολυάριθμων επιστημόνων, αντιμετωπίζοντας την επιστημονική έρευνα ως δημιουργική τέχνη.
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρατήρηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κοιτάζεις. Περιλαμβάνει μια διανοητική διαδικασία. Σε όλες τις παρατηρήσεις υπάρχουν δύο στοιχεία: μια οπτική αντίληψη του αντικειμένου και μια διανοητική, η οποία μπορεί να είναι, εν μέρει συνειδητή και εν μέρει ασυνείδητη», γράφει ο Beveridge. Και προσθέτει: «Μερικές φορές είναι δυνατό να χαράξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της παρατήρησης και της διαίσθησης. Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης σχολίασε ότι η παρατήρηση της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού, η οποία είναι πάντα προς τον ήλιο, μπορεί, ξαφνικά, να ενεργοποιήσει στο μυαλό του παρατηρητή την εξήγηση ότι το φεγγάρι λάμπει από το φως του ήλιου».

Πηγή: http://www.brainpickings.org Θαλής και Φίλοι του Γ.Καρουζάκη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις