Σταδιακή επανεκκίνηση για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος στεγάζεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε η διαδικασία αφύπνισης του γιγάντιου επιταχυντή, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσει το 2015.

Από το τέλος του 2012 ο LHC είχε πάψει να λειτουργεί προκειμένου να αναβαθμιστεί ώστε να λειτουργήσει σε υψηλότερες ενέργειες. Με τη χρήση νέου εξοπλισμού, τεχνολογίας αιχμής και βελτιωμένων μεθόδων, το πιο σύνθετο μηχάνημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία αναμένεται να είναι του χρόνου σε θέση να «συγκρούσει» σωματίδια σε ενέργειες των 14 TeV, διπλάσιες από αυτές που χρειάστηκαν για την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012. Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης υπολογίζεται στα 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι τώρα οι ερευνητές έθεσαν με επιτυχία σε λειτουργία το τμήμα που παράγει τις δέσμες πρωτονίων που θα οδηγηθούν εντέλει στον LHC, αποσπώντας τα ηλεκτρόνια από άτομα υδρογόνου.
Αμέσως επόμενη θα είναι η ενεργοποίηση του μικρότερου επιταχυντή Linac2, ο οποίος δίνει την αρχική ώθηση στα πρωτόνια, ενώ στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν και οι απαραίτητοι μεταγενέστεροι προωθητές, αφού για τη λειτουργία του ο LHC υποδέχεται τα σωματίδια με ήδη αυξημένη ταχύτητα.
Η διαδικασία ενεργοποίησης του επιταχυντή αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, με τους μηχανικούς να έχουν ήδη τελειοποιήσει το σύστημα ελέγχου, που θα πρέπει να δώσει προειδοποίηση σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόσμενο, όπως η ηλεκτρική βλάβη του 2008 που καθυστέρησε για μήνες το πρόγραμμα.
Εάν και ένας από τους κυριότερους στόχους του επετεύχθη με την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012, ο LHC μετά τα έργα αναβάθμισης που εκτελούνται θα επικεντρωθεί στην έρευνα για τη λεγόμενη νέα φυσική, ή αλλιώς τη φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα όπως αυτό της σκοτεινής ύλης, της ύπαρξης της θεωρίας της υπερσυμμετρίας ή ακόμη και να ανιχνεύσει κρυμμένες διαστάσεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις