H διαδραστική έκθεση του CERN στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Την εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά… στην καρδιά του μεγάλου πειράματος, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 12 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πρόκειται για την έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη», η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει το δικό της μακρινό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.



Ένα συναρπαστικό ταξίδι
Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής, Μεγάλη Έκρηξη, μποζόνιο του Higgs, ATLAS, CMS, ΑLICE: λέξεις άγνωστες ή δυσνόητες για τους περισσότερους, που κρύβουν ωστόσο μέσα τους εντυπωσιακές ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και την θεμελιώδη δομή της ύλης. Η έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» υπόσχεται να μοιραστεί μαζί μας τις ανακαλύψεις αυτές, παρουσιάζοντας με τρόπο απλό και κατανοητό τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη.



Παρουσιάζοντας με τρόπο κατανοητό τις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του Σύμπαντος, η έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» εστιάζει στην τεράστια συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων που διεξάγονται στην προσπάθεια των επιστημόνων να απαντήσουν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φυσική.


Αναδεικνύοντας την σημασία της βασικής επιστημονικής έρευνας αλλά και της τεχνολογικής εξέλιξης στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου, η έκθεση προσκαλεί το κοινό σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχή του Σύμπαντος και στην... καρδιά της ύλης!
Στην πρώτη ζώνη της έκθεσης, η «Μεγάλη Έκρηξη» περιγράφει την ιστορία του Σύμπαντος και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στην στιγμή της γέννησής του. Στην «Ζώνη της Ύλης» θα αναζητήσουμε την θεμελιώδη δομή της ύλης, ενώ στην ζώνη «Έρευνα στο CERN» θα δούμε πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή, με την βοήθεια τεσσάρων γιγάντιων πειραμάτων.


Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά του CERN με έξυπνα καθημερινά παραδείγματα και τρόπο ευχάριστο και πάνω από όλα κατανοητό από παιδιά ηλικίας 10 έως… 99 ετών!

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις