Η σοφία του Isaak Asimov
Ο Isaac Asimov (1920- 1992) υπήρξε λαμπρός στοχαστής, ερευνητής και εξαιρετικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.
Έγραψε περισσότερα από 400 βιβλία, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται μελέτες, επιστημονικά συγγράμματα και 25 βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Αγαπούσε με πάθος την επιστήμη, γνώριζε σε βάθος τις φυσικές επιστήμες, και διακρινόταν για τη διορατικότητα, την οξύνοια και την αντίληψή του σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας.
Το 1988 μίλησε εκ βαθέων στον Αμερικανό δημοσιογράφο Bill Moyers. Η συνομιλία τους έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του Β. Moyers με τίτλο A World of Ideas (Εκδ. Doubleday). Στη συνέντευξη τους, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ευρύτητα του πνεύματός του και μιλάει με αξιοθαύμαστη απλότητα για τα σημαντικότερα ζητήματα του ανθρώπινου βίου.
Χαρακτηριστική είναι η απάντησή του για την ευχαρίστηση να μελετάς και να μαθαίνεις διαρκώς νέα πράγματα: «Αυτό που με συναρπάζει στη δια βίου μάθηση είναι η διαδικασία της διεύρυνσης του εαυτού μας, η ικανοποίηση να κατακτάς τη γνώση μιας μικρής πτυχής του σύμπαντος. Σκέφτομαι ότι, την ώρα του θανάτου θα υπάρξει η ευχάριστη υπόμνηση ότι αξιοποίησες τη ζωή σου καλά, έμαθες όσα ήθελες, μάζεψες όσα μπόρεσες από το σύμπαν, και το χάρηκες. Υπάρχει μόνο αυτό το σύμπαν και μονάχα αυτή ζωή για να προσπαθήσεις να αντιληφθείς ορισμένα πράγματα. Και ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κατανοήσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του θαύματος, αξίζει να προσπαθήσει. Τι τραγωδία να περάσεις από αυτή τη ζωή και να μην καταλάβεις τίποτα!»
Αν και λάτρης της επιστήμης δεν προσπάθησε ποτέ να τη θεοποιήσει: «Η επιστήμη δεν μας χαρίζει την απόλυτη αλήθεια. Είναι ένας μηχανισμός, ένας τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για τη φύση, ένα σύστημα για να ελέγχουμε τις σκέψεις μας για το σύμπαν και να διαπιστώνουμε αν είναι σωστές. Αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη μόνο μόνο για την επιστήμη αλλά και για τη ζωή».
Πηγή:http://www.brainpickings.org Θαλής και Φίλοι
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου