Χάρισμα στην ανθρωπότητα το λογισμικό της NASA

Σχεδιάζετε τη δική σας σεληνάκατο; Για να περιορίσετε τα έξοδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα πλοήγησης του Apollo 11. Το επόμενη διάστημα, η NASA θα προσφέρει δωρεάν, ως ανοιχτό κώδικα, μεγάλο μέρος του λογισμικού της, το οποίο μάλιστα ήδη αξιοποιείται από ερευνητές σε μια πληθώρα άσχετων και απίθανων εφαρμογών.

Το 2005, υπενθυμίζει το περιοδικό Wired, θαλάσσιοι βιολόγοι τροποποίησαν τον αλγόριθμο χαρτογράφησης άστρων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble για να παρακολουθούν φαλαινοκαρχαρίες. Το λογισμικό χρησιμοποιείται τώρα και για την παρακολούθηση των πολικών αρκούδων στην Αρκτική και των ψαριών μόλα μόλα στα Γκαλάπαγκος.
«Λογισμικό προγραμματισμού εργασιών για τη λειτουργία του Hubble έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό μαγνητικών τομογραφιών σε μεγάλα νοσοκομεία, καθώς και σε υπηρεσίες online γνωριμιών» λέει ο Ντάνιελ Λόκνι, αξιωματούχος στο πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας της NASA.
«Το λογισμό που σχεδιάσαμε έχει χρησιμοποιηθεί σε κιθάρες, σε τρενάκια λούνα παρκ, ακόμα και σε Cadillac» υπερηφανεύεται.
Τώρα, η υπηρεσία ανοίγεται περισσότερο. Την επόμενη εβδομάδα η NASA θα δημοσιεύσει κατάλογο με περισσότερα από 1.000 προγράμματα ανάπτυξης λογισμικού. Μέχρι τις αρχές του νέου έτους η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μηχανής αναζήτησης που θα επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν και να κατεβάζουν τον κώδικα που τους ενδιαφέρει.
Ένα μέρος του κώδικα, όπως το λογισμικό καθοδήγησης πυραύλων, θα είναι διαθέσιμος μόνο σε ορισμένους φορείς, ενώ άλλα προγράμματα θα γίνουν διαθέσιμα ως open source: οποιοσδήποτε θα μπορεί να κατεβάσει, να τροποποιήσει και να χρησιμοποιήσει τον κώδικα, ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς.
Το άνοιγμα της NASA εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Ομπάμα για τη διάχυση και αξιοποίηση της αμερικανικής τεχνογνωσίας στον ιδιωτικό τομέα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ερευνητική υπηρεσία του Πενταγώνου, η διαβόητη DARPA, δημοσίευσε έναν αντίστοιχο κατάλογο προγραμμάτων λογισμικού.
Η αμερικανική κυβέρνηση, εξάλλου, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λογισμικού χωρίς copyright εντός των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τη σεληνάκατο και το σκάφος του Apollo 11, η NASA έχει δημοσιεύσει τον κώδικα του συστήματος πλοήγησης από το 2009, επέτειο των 40 ετών από την εκτόξευση της αποστολής.
Ο κώδικας μπορεί να φανεί χρήσιμος στους προγραμματιστές και τους ιστορικούς του μέλλοντος, είναι όμως μάλλον απίθανο να βρει σύγχρονες εφαρμογές: το πρόγραμμα λέγεται ότι είναι απλούστερο από το κομπιουτεράκι των Windows.

Πηγή; in.gr NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις