Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Βρέθηκε ο «χαμένος αδερφός» του Ήλιου

Το χαμένο αδερφό του Ήλιου ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας. Πρόκειται για το HD 162826, ένα άστρο με μάζα 15% μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου σε απόσταση 110 ετών φωτός από το Ηλιακό μας Σύστημα, στον αστερισμό του Ηρακλή.
Το HD 162826 θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως γεννήθηκε από το ίδιο νέφος αερίων και σκόνης που δημιούργησε και τον Ήλιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς και που δημιουργήθηκε ο Ήλιος αλλά και το γιατί στην περιοχή αυτή υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.
«Θέλουμε να μάθουμε που γεννηθήκαμε», δήλωσε ο Ιβάν Ραμίρεζ, αστρονόμος του πανεπιστημίου του Τέξας που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Εάν εξακριβώσουμε σε ποιο τμήμα του Γαλαξία σχηματίστηκε ο Ήλιος, θα περιορίσουμε τις πιθανές συνθήκες που μπορεί να επικρατούσαν στον πρώιμο Ηλιακό Σύστημα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μας πει γιατί είμαστε εδώ. Επιπροσθέτως, αν και μικρή, υπάρχει μία πιθανότητα τα αδέρφια του Ήλιου να περιτριγυρίζονται από πλανήτες που φιλοξενούν ζωή, κάνοντάς τα βασικούς υποψήφιους στην έρευνα για εξωγήινη ζωή» κατέληξε.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε το HD 162826 έπειτα από στενή παρατήρηση 30 πιθανών υποψηφίων άστρων, με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων Η.J. Smith στο Τέξας και του Clay Magellan στη Χιλή. Αναλύοντας τη σύνθεση τους μέσω φασματογράφου κι εκτελώντας ταυτόχρονα λεπτομερείς υπολογισμούς για τις τροχιές τους, κατέληξαν στο μοναδικό άστρο που πληρούσε τις προδιαγραφές.
Αν και κανείς δε γνωρίζει κατά πόσο το άστρο αυτό φιλοξενεί πλανήτες, εντελώς τυχαία, μία ερευνητική ομάδα στο παρατηρητήριο του Τέξας το παρακολουθούσε επί 15 χρόνια έχοντας υπολογίσει πως σίγουρα δε φιλοξενεί πλανήτες με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο από το Δία, μη αποκλείοντας όμως την ύπαρξη μικρότερων.
Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η προετοιμασία του εδάφους για το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, το οποίο με τη χρήση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την εύρεση του HD 162826, ίσως μπορέσει να ανακαλύψει πολλά περισσότερα από τα χαμένα αδέλφια του Ήλιου.
Με την ανακάλυψη περισσότερων τέτοιων άστρων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μοντέλα στα οποία θα απεικονίζονται οι διαχρονικές τροχιές τους και κοιτώντας στο παρελθόν, οι τροχιές αυτές θα πρέπει να τέμνονται στο κοινό σημείο της γέννησής τους, υποδεικνύοντας το ακριβές σημείο του Γαλαξία που γεννήθηκε ο Ήλιος.


Δημοσίευση σχολίου

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...