Είναι τα μαθηματικά μόνο ένα εργαλείο για την περιγραφή του κόσμου ;
Tα μαθηματικά μπορούν να περιγράψουν εντυπωσιακά τον κόσμο που ζούμε. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για την περιγραφή του κόσμου, αλλά ότι ο ίδιος ο κόσμος μας έχει μαθηματική δομή. Το επιχείρημα ικανοποιεί όποιον αγαπά τα μαθηματικά. Μπορεί, όμως, να επαληθευτεί; Το περιοδικό Plus magazine έθεσε το ερώτημα στον φιλόσοφο Jermemy Butterfield.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», λέει ο Buttefield, «ότι η ιστορία της επιστήμης, και ιδιαίτερα της φυσικής, προσφέρει αμέτρητες απεικονίσεις της δύναμης που έχει η μαθηματική γλώσσα στην περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Ο Γαλιλαίος, με την περίφημη μαθηματική περιγραφή της κίνησης, οραματίστηκε την περιγραφή αρκετών φαινομένων, ίσως και όλων, με μαθηματικούς όρους.
» Φυσικά, από την εποχή του Γαλιλαίου η γλώσσα των μαθηματικών έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό- με τρόπους που ακόμα κι ο Γαλιλαίος, μια ιδιοφυΐα, θα θεωρούσε αδιανόητους. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του ισχυρισμού που υποστηρίζει ότι τα μαθηματικά είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο, και ότι ενδέχεται να είναι ενσωματωμένα βαθύτερα στη φύση της πραγματικότητας».
Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι το ίδιο το Σύμπαν έχει μαθηματική δομή», υπενθυμίζει ο Jermemy Butterfield. Και αναφέρεται στα επιχειρήματα του φυσικού Max Tegmark, ο οποίος στο βιβλίο του, «Our mathematical Universe» τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η εξωτερική πραγματικότητα είναι εντελώς ανεξάρτητη από εμάς τους ανθρώπους. «Αν αυτό ισχύει», καταλήγει ο Butterfield, «τότε η εξωτερική πραγματικότητα θα πρέπει να έχει μια περιγραφή εντελώς απαλλαγμένη από υποκειμενικά στοιχεία, δηλαδή, εντελώς απαλλαγμένη από παράγοντες που προκύπτουν από τα βιολογικά δεδομένα της ανθρώπινης νόησης, πολιτισμικά στοιχεία ή γεγονότα που συνδέονται με την ανθρώπινη ψυχολογία.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του Max Tegmark μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πηγή: Θαλής και Φίλοι
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου