Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Υπόγειο «φράγμα από πάγο» κατά της διαρροής στη Φουκουσίμα

Αντιμέτωπη με τις τεράστιες ποσότητες υπόγειων υδάτων που εισβάλλουν στο κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έλαβε το πράσινο φως για να περικυκλώσει το εργοστάσιο με ένα υπόγειο τείχος από πάγο.
Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί πέρυσι το φθινόπωρο και τη Δευτέρα έλαβε άδεια από την ιαπωνική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Tepco έχει να διαχειριστεί όχι μόνο το νερό του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, αλλά και το νερό που κατεβαίνει από πηγές στους γύρω λόφους και εισρέει στο υπόγειο του εργοστασίου, όπου μολύνεται με ραδιενέργεια και συνεχίζει την πορεία του προς τον ωκεανό.
Το σχέδιο προβλέπει την βύθιση σωλήνων στο έδαφος μέσα στους οποίους θα κυκλοφορεί ψυκτικό υγρό. Αυτό θα διατηρεί παγωμένο το μουσκεμένο υπέδαφος και ουσιαστικά θα δημιουργεί ένα τείχος μήκους 1,5 χιλιομέτρων.
Η ιδέα έχει αξιοποιηθεί στη διάνοιξη σηράγγων κοντά σε μεγάλους όγκους νερού. Δεν έχει όμως εφαρμοστεί σε αυτή την κλίμακα και για επ' αόριστον λειτουργία.
«Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες, όπως το ενδεχόμενο να βυθιστεί το έδαφος σε αυτά τα σημεία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του. «Δεν υπήρχαν όμως σοβαρές διαφωνίες» πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, η Tepco θα πρέπει να επαγρυπνεί για τυχόν προβλήματα όπως βλάβες στο υπόγειο σύστημα αποστράγγισης των υδάτων.
Η έγκριση του σχεδίου έρχεται λίγες μέρες μετά την κίνηση της Tepco να απελευθερώσει στον ωκεανό εκατοντάδες τόνους νερού με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Έρχεται επίσης μετά την αποκάλυψη ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αγνόησαν τις οδηγίες και εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μετά το σαρωτικό τσουνάμι που προκάλεσε το ατύχημα το Μάρτιο του 2011.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...