Maria Gaetana Agnesi: Το doodle της Google για την μαθηματικό
Ο πατέρας της Pietro Agnesi ήταν επίσης καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Η Μαρία αναγνωρίστηκε από νωρίς ως παιδί-θαύμα, καθώς μπορούσε να μιλάει τόσο καλά τα ιταλικά όσο και τα γαλλικά σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Ενώ ήδη σε ηλικία 10 ετών, μιλούσε επίσης ελληνικά, εβραϊκά ισπανικά, γερμανικά και λατινικά. Χαρατηριστικό είναι πως την ανέφεραν ως «επτάγλωσση ρήτορα».
Θεωρείται ένας από τις σημαντικότερες μελετητές της Ευρώπης σε μια εποχή που η εκπαίδευση μιας γυναίκας θεωρούταν ταμπού.
Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi είναι οι εξισώσεις γραμμών που προκύπτουν γεωμετρικά.
Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος την πρότεινε για τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επαινώντας το έργο της, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους απέκτησε σημαντική αναγνώριση, εντούτοις έβλεπε τα μαθηματικά ως μια περιστασιακή ενασχόληση...
Είναι γνωστή από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi). Σύμφωνα με το παρασκήνιο για την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης, η καμπύλη δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi, αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi Guido Grandi, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πιζα, την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω). Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη, aversiera, που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera και ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της «Μάγισσα της Agnesi».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στους άπορους συνανθρώπους της, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να μελετά μαθηματικές εξισώσεις αλλά και τις εξισώσεις των γραμμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maria Gaetana Agnesi διέθεσε ακόμη και το σπίτι της στην υπηρεσία των ασθενών, καθώς μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού της σε νοσοκομείο.
Συνέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της, αν όχι το σπουδαιότερο όλων, το έτος 1748. Πρόκειται για το Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana.
Η Maria Gaetana Agnesi που είχε χαρακτηριστεί ως «η γυναίκα που έλυνε μαθηματικές εξισώσεις και στον ύπνο της», πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1799. σε ηλικία 81 ετών
Πηγή: Wikipedia Google Newsbomb Θέμα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου