Ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Alan Turing


Αν o Βρετανός μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής και κρυπτογράφος Alan Turing(1912-1954) ζούσε ακόμα, σήμερα θα γιόρταζε τα 102α γενέθλιά του. Το έργο του χαίρει καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης και ο σεβασμός στην προσωπικότητά του δείχνει να έχει αποκατασταθεί: oι πιέσεις και η κακομεταχείριση που δέχτηκε όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Μη μπορώντας να αντέξει, αυτοκτόνησε στα σαράντα δύο του χρόνια τρώγοντας ένα μήλο βουτηγμένο σε υδροκυάνιο. Μόλις πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση δημόσιας συγγνώμης για τον απαράδεκτο τρόπο που οι βρετανικές αρχές του είχαν φερθεί στο παρελθόν.
Ο Alan Turing είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδιοφυής άνθρωπος που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να «σπάσει» τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.
O ηθοποιός Benedict Cumberbatch ως Turing
Το ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του έχει ζωηρέψει τα τελευταία χρόνια και έχει εμπνεύσει καινούργια βιβλία, θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές, όπως είναι η εξαιρετική σειρά του BBC με τίτλο Breaking the Code και ταινίες όπως η πολυαναμενόμενη The Imitation Game με τον Benedict Cumberbatch και την Keira Knightley στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό έργο του Alan Turing μπορείτε να βρείτε στο βίντεο και στους συνδέσμους που ακολουθούν.


Πηγή: Θαλής και Φίλοι του Γ. Καρουζάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις