Ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Alan Turing
Αν o Βρετανός μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής και κρυπτογράφος Alan Turing(1912-1954) ζούσε ακόμα, σήμερα θα γιόρταζε τα 102α γενέθλιά του. Το έργο του χαίρει καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης και ο σεβασμός στην προσωπικότητά του δείχνει να έχει αποκατασταθεί: oι πιέσεις και η κακομεταχείριση που δέχτηκε όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Μη μπορώντας να αντέξει, αυτοκτόνησε στα σαράντα δύο του χρόνια τρώγοντας ένα μήλο βουτηγμένο σε υδροκυάνιο. Μόλις πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση δημόσιας συγγνώμης για τον απαράδεκτο τρόπο που οι βρετανικές αρχές του είχαν φερθεί στο παρελθόν.
Ο Alan Turing είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδιοφυής άνθρωπος που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να «σπάσει» τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.
O ηθοποιός Benedict Cumberbatch ως Turing |
Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό έργο του Alan Turing μπορείτε να βρείτε στο βίντεο και στους συνδέσμους που ακολουθούν.
Πηγή: Θαλής και Φίλοι του Γ. Καρουζάκη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου