Χαρούμενη Επιστήμη


Η εκλαΐκευση της επιστήμης και η επιθυμία της διάδοσης, με απλοποιημένο τρόπο, σύνθετων και πολύπλοκων ιδεών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, εδώ και αιώνες, τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους συγγραφείς. Η τεχνολογική ανάπτυξη, η εμφάνιση νέων μέσων και η εξοικείωσή μας με τους καινούργιους τρόπους μετάδοσης των πληροφοριών ευνοεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τη διάδοση σύνθετων ιδεών και ανακαλύψεων σε ένα κοινό που δεν ανήκει σε κάποια κλειστή επιστημονική κοινότητα μυημένων.
Είναι προφανές, ότι η απλοποίηση και η μετάδοση μιας επιστημονικής ιδέας δεν απειλεί ούτε τη σοβαρότητα της επιστήμης, ούτε και της έρευνας. Απλώς, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο ή την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να ασχοληθούν με ένα επιστημονικό ζήτημα να τον προσεγγίσουν και να αντιληφθούν σφαιρικά τη σημασία του.
Ας δούμε, όμως, πώς παρουσιάζονται σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων οι ιδέες για το Σύμπαν του θρυλικού κοσμολόγου και θεωρητικού φυσικού Stephen Hawking. Στο βίντεο, το οποίο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, παρακολουθούμε, συμπυκνωμένες σε 150 δευτερόλεπτα, μερικές από τις σημαντικότερες θεωρίες του διάσημου κοσμολόγου. Ας ελπίσουμε ότι ο pop χαρακτήρας του βίντεο θα οδηγήσει ορισμένους να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Hawking και να εμβαθύνουν σε αυτό.

Ένα άλλο βίντεο, με τον τίτλο Sir Isaac Newton vs Bill Nye επιχειρεί ακόμα μια παράξενη σύζευξη. Οι δημιουργοί του δανείζονται τη φόρμα της ραπ μουσικής και του video clip για να παρουσιάσουν έναν διάλογο για την επιστήμη, ανάμεσα στον Νεύτωνα και τον σύγχρονο Αμερικανό επιστήμονα, συγγραφέα και ηθοποιό Bill Nye.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις