Το άγνωστο χειρόγραφο του Einstein

Ένα άγνωστο, για δεκαετίες, χειρόγραφο του Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) ήρθε στο φως πριν από λίγους μήνες και αποκαλύπτει ότι ο διάσημος φυσικός είχε κάποτε ασχοληθεί, σοβαρά, με τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δεν προέκυψε από τη Μεγάλη Έκρηξη, αλλά διαστέλλεται, αενάως, με σταθερό ρυθμό.
Η ύπαρξη του άγνωστου χειρογράφου του Αϊνστάιν συζητήθηκε πρόσφατα σε συνέδριο που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από τον άνθρωπο που το εντόπισε. Πρόκειται για τον φυσικό Cormac O’Raifeartaigh από το Waterford Institute of Technology της Ιρλανδίας. Το αδημοσίευτο χειρόγραφο περιέχει ένα μοντέλο του Σύμπαντος εντελώς διαφορετικό από εκείνα που είναι γνωστό ότι είχε μελετήσει ο Αϊνστάιν. Η μελέτη συντάχθηκε στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια το 1931 και εντοπίστηκε στο Ψηφιακό Αρχείο Αϊνστάιν της Ιερουσαλήμ. Δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, επειδή είχε καταχωρηθεί λανθασμένα σε μια άλλη δημοσίευση του φυσικού.

Η μελέτη θυμίζει σε αρκετά σημεία τη θεωρία που υποστήριξε 20 χρόνια αργότερα ο Βρετανός αστροφυσικός Fred Hoyle, λέγοντας ότι το Σύμπαν ενδέχεται να ήταν πάντα άπειρο και να διαστέλλεται αιώνια διατηρώντας μια σταθερή πυκνότητα. Αν και ο Αϊνστάιν εγκατέλειψε γρήγορα αυτή την την ιδέα, το χειρόγραφο αποκαλύπτει τη διαρκή αμφιβολία του να αποδεχτεί ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε στη διάρκεια ενός μοναδικού γεγονότος.
Ακούστε εδώ, στην αγγλική γλώσσα, την ηχογραφημένη συνέντευξη του φυσικού Cormac O’Raifeartaigh για το θέμα.

Πηγή: http://plus.maths.org  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις